Tècnics de Medi Ambient detecten una tortuga babaua a la badia de Roses

0
808

Tècnics de Fauna del Departament de Medi Ambient i Habitatge van detectar la setmana passada mentre nadava lliurament en aigües de la badia de Roses un exemplar adult de tortuga babaua (Caretta caretta). L’albirament es va produir en el marc d’un programa de seguiment i monitoratge de la fauna amenaçada de les zones protegides d’importància internacional (ZEPA) litorals i marines. L’exemplar de tortuga era dins els límits de la ZEPA marina de la badia de Roses. Hi ha poques observacions d’aquesta espècie en llibertat a Catalunya.

La tortuga, de més de 90 cm de closca, surava entre les onades generades per la tramuntanada regnant a la zona i aparentment presentava un bon estat de salut. Tot i que l’observació de tortugues a mar no és un fet excepcional a Catalunya, resulta interessant l’observació d’exemplars adults potencialment reproductors. El mes de setembre marca el final de la temporada de reproducció d’aquesta espècie, de la qual pocs anys enrere es va trobar una posta a una platja del Maresme. El litoral dels Aiguamolls de l’Empordà sempre ha estat considerat un indret de possible reproducció d’aquesta espècie a casa nostra.

Hi ha la circumstància afegida que la tortuga babaua apareixerà catalogada com ‘en perill d’extinció’ al pròxim catàleg de la fauna amenaçada de Catalunya que prepara el Departament de Medi Ambient i Habitatge. Hi haurà un pla de recuperació de la tortuga babaua, d’acord amb el que estableix la legislació vigent.

Des del Departament de Medi Ambient i Habitatge han recordat que si algú troba una tortuga al litoral català o bé un dofí encallat, que la Generalitat disposa d’un servei de recollida i atenció canalitzat mitjançant el telèfon d’emergències 112.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li