Tanca una campanya forestal atípica en què només s’han cremat 6,33 ha en 3 focs

0
913

El més important va ser el que el 3 de juliol va afectar el coll de Madres, al terme municipal de Llançà


«El risc d’incendi forestal durant aquest estiu ha sigut un dels més baixos dels últims anys, sobretot a causa de les bones condicions climàtiques». Ho diuen els Agents Rurals de la Generalitat, que la setmana passada van emetre l’informe final de la campanya forestal del 2020, que es va allargar entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Arreu de Catalunya, durant aquest període es van cremar 90,11 hectàrees en un total de 149 incendis, xifra que representa el millor registre de l’última dècada. I les dades de l’Alt Empordà són igualment positives.

Aquest estiu la comarca només ha patit tres focs forestals que han cremat un total de 6,33 ha (3,93 ha forestals i 2,40 ha no forestals). El més important va ser el que el 3 de juliol va afectar el coll de Madres, al terme municipal de Llançà. La combustió d’unes línies elèctriques va provocar unes flamarades que van acabar cremant 3,53 hectàrees forestals. I 10 dies després, el 13 de juliol, un accident va provocar un altre foc a la zona de La Falguera, al terme municipal de Saus, Camallera i Llampaies. En aquest cas, es van cremar 2,8 ha (només 0,4 de forestals).

PLA ALFA: Recompte dels dies que es va activar, comarca a comarca

Els Agents Rurals destaquen que «a l’inici de la campanya, la pluviometria mitjana acumulada durant els darrers sis mesos era superior a la mitjana, amb precipitacions molt ben distribuïdes arreu del país». I afegeixen que «aquesta abundància pluviomètrica ha sigut un dels factors principals que ha rebaixat el risc d’incendi, i ha fet que la humitat de la vegetació s’hagi mantingut alta i el nivell de sequera de les zones forestals fos força baix». I malgrat que els focs que van afectar l’Alt Empordà es produïssin durant la primera quinzena de juliol, els experts consideren que els períodes de més risc es van donar més tard (entre el 27 de juliol i el 2 d’agost, entre el 7 i el 10 d’agost, i entre el 20 i el 23 d’agost). De fet, va ser precisament durant aquests dies quan es va activar el Pla Alfa a la comarca, sobretot arran de la tramuntana. Set dies es va activar el nivell 3 i quatre dies més, el nivell 2.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li