Tadaima Dojo, un referent occidental

0
2129

L’escola figuerenca ha realitzat recentment una nova expedició al Japó, reforçant el seu rol pioner en les arts marcials


 

El passat 23 de març l’escola d’arts marcials de Figueres Tadaima Dojo va organitzar una nova expedició tècnica amb destí al Japó. En concret, hi van viatjar sis integrants: José Miranda, director del club i president de la Gendai Nihon Kobudo Federació, a més de Juan Miranda, Ricardo Afonso Gama, Maria Teresa Cortiada, Roser Masó i Sandra Murillo. Cortiada i Masó es van convertir en les primeres dones occidentals a realitzar entrenaments de tall amb espasa japonesa (Iaido) al país asiàtic, mentre que Murillo es va examinar de cinturó negre 1r DAN de karate antic a Hiroshima.

I és que el viatge a terres nipones, a part d’evidenciar el talent i l’esforç dels integrants de Tadaima Dojo, també va servir per constatar el rol del club com a referència europea d’aquestes disciplines de les arts marcials, especialment entre el públic femení. «Aquests viatges són importants perquè ens consoliden com l’únic club de tot Europa amb el nombre més gran de practicants d’espasa, sobretot dones. Al cap i a la fi, coses com aquestes ens converteixen en un model per a molts altres grups de Catalunya i l’estat, i també d’arreu d’Europa», explica Miranda.

El director del Tadaima, d’altra banda, també parla dels motius que, segons el seu parer, han consolidat la pràctica de l’espasa japonesa al seu centre, especialment entre el col·lectiu de dones que hi assisteix: «Es tracta d’una disciplina amb un component psicològic molt fort: tallar amb una catana representa com un acte de superació. Al club hi venen noies i dones de procedències i edats diferents, i quan aconsegueixen fer un moviment que al principi els sembla impossible és impressionant. A més, aquí també es forja un grau d’amistat i de col·laboració molt ferm entre les dones».

LA VISITA AL JAPÓ. La primera parada de l’expedició alt-empordanesa va ser Machida, una ciutat situada a una hora amb tren de Tòquio. A Machida, concretament, s’hi troba la seu de l’escola de Iaido de Tadaima Dojo, i és allà on els esperava el mestre Masaharu Mukai, mestre de Toyama Ryu Iaido i responsable de la federació japonesa dels practicants d’aquesta disciplina fora del país asiàtic. Amb la seva companyia van poder gaudir d’entrenaments exclusius al temple Nagashima Jinja, on hi ha el dojo del mestre Mukai. En concret, es van fer dues sessions de pràctica de tall reial, característica d’aquesta escola.

La segona parada va tenir lloc a la històrica ciutat d’Hiroshima, on els esperava una de les llegendes vives del karate a japonès, Haruo Yoshino. Després d’efectuar diversos entrenaments, Murillo va superar el seu examen davant d’un tribunal excepcional. A més del karate, els integrants del Tadaima també van poder fer tres sessions de treball amb el Soke (hereu) Yoshimitsu Kurumaji, un home de 76 anys estretament lligat amb les tradicions del seu país. Amb ell, un autèntic samurai, els empordanesos van treballar amb diverses armes antigues. Tota una lliçó.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li