Suspensió fulminant del cap dels Mossos a Figueres per marxar en plena nevada

0
772

Suspès de sou i feina per abandonament del lloc de treball. Així és com s’ha quedat l’Inspector cap dels Mossos d’Esquadra a l’Àrea Bàsica Policial de Figueres, Ferran Gómez, que hauria marxat de la comissaria en plena crisi per la nevada d’aquest dilluns. Es dóna la circumstància que una de les zones més afectades va ser La Jonquera, i que la seguretat ciutadana del municipi depèn de l’inspector Gómez. És per això que, aquest dimecres a la tarda, dos agents de la Divisió d’Afers Interns (DAI), que depèn directament de la Direcció General de la Policia, han retirat fulminantment la placa i la pistola al màxim responsable de l’ABP.

L’inspector cap de l’ABP de Figueres, Ferran Gómez, l’han suspès cautelarment de sou i feina perquè va marxar del seu lloc de treball dilluns al migdia, en plena crisi per la nevada que ha col·lapsat Catalunya. Li ho han comunicat dos agents de la Divisió d’Aferns Interns (DAI) del cos aquest dimecres a la tarda. Aquests agents han anat a buscar l’inspector per retirar-li la placa i la pistola. La decisió l’ha pres directament la Direcció General de la Policia, de qui depenen directament tots els assumptes d’Afers Interns. Es tracta d’una mesura fulminant, ja que l’expedient es va obrir el mateix dilluns a la tarda i la mesura cautelar s’ha decidit en només 48 hores. Ara, l’inspector està a l’espera de la resolució de l’expedient per saber quina serà la sanció definitiva per la negligència d’aquest dilluns.

Els Mossos d’Esquadra disposen d’una Divisió d’Afers Interns, que depèn directament de la Direcció General de la Policia i investiga les activitats il·lícites dutes a terme per membres del cos policial català i en pràctiques que puguin ser constitutives d’infracció penal o contràries a l’ètica professional. Entre les accions que pot dur a terme la DAI, hi ha la supervisió de la instrucció dels expedients disciplinaris, redactar informacions reservades i les investigacions necessàries per esbrinar els fets succeïts i determinar les persones suposadament responsables. A més, poden, poden arribar a retirar l’arma i la credencial, tant per mesura cautelar com per sanció disciplinària del personal funcionari expedientat o determinar el comandament competent per fer-ho.

L’alcalde de La Jonquera, Jordi Cabezas, ha mostrat la seva sorpresa per la suspensió de sou i feina de l’inspector de l’ABP i ha afirmat que desconeixia el seu cessament. Em sorprèn aquesta decisió i no sé què ha passat, ha comentat l’alcalde altempordanès.. Cabezas ha deixat clar que ell no en tenia cap queixa de l’inspector, amb qui es reunia cada mes per facilitar-li les dades de seguretat ciutadana. Fins i tot, ha explicat, va mantenir l’última trobada amb ell abans-d’ahir per coordinar els afectats que encara quedaven al pavelló municipal. Cabezas ha recordat que a l’àrea de La Jonquera hi ha escassetat d’efectius dels Mossos d’Esquadra, tot i que ‘això no és culpa de la gestió de l’inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial de Figueres’, ha afegit.

La Direcció General de Policia (DGP) ha precisat que tot i l’absència de Ferran Gómez, la zona de La Jonquera no va quedar desatesa i els comandaments inferiors van assumir les responsabilitats del seu cap per coordinar el dispositiu policial davant els efectes de la nevada.

L’Àrea Bàsica Policial de Figueres comprèn els municipis d’Algullana, d’Albany, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Biure, Boadella d’Empordà, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Cantallops, Capmany, Cistella, Colera, Darnius, Espolla, el Far d’Empordà, Figueres, Garrigàs, Garriguella, La Jonquera, Lladó, Llançà, Llers, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Peralada, Pont de Molins, Ponts, el Port de la Selva, Portbou, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Santa Llogaia, la Selva de Mar, Siurana, Terrades, la Vajol, Vilabertran, Vilafant, Vilamalla, Vilamaniscle, Vilanant i Vila-sacra.

A La Jonquera, es van viure una de les situacions més caòtiques a les comarques gironines arran del temporal. En tractar-se d’una localitat transfronterera, centenars de camions i vehicles es van quedar atrapats per la neu i van haver de fer-hi nit amb temperatures gèlides. El pavelló poliesportiu es va habilitar perquè finalment 600 persones hi poguessin passar la nit, tot i que de seguida els serveis municipals i voluntaris es van veure desbordats. La majoria eren grups de turistes, principalment francesos, que pretenien creuar la frontera i han estat sorpresos pel temporal. Els serveis municipals van repartir entrepans calents i mantes.

Els habitants del poble també es van veure afectats per la falta de subministrament elèctric. Als carrers del municipi s’evidenciava la duresa de la nit i matinada de dimarts. Cotxes colgats per la neu, molts comerços tancats i, els que bonament funcionaven, ho feien amb l’ajuda de grups electrògens. Propietaris d’establiments de l’hosteleria patien per no donar servei als seus clients i perquè no es fes malbé els aliments de les neveres i congeladors, mentre que altres optaven per tancar directament en no poder fer funcionar el seu negoci.

Els aparcaments també es van omplir de seguida des de dilluns a la nit, quan França va decidir no aixecar la restricció al trànsit. Això va provocar que fins a uns 4.000 camioners es quedessin atrapats als diferents estacionaments del municipi. Qui tampoc donava a l’abast per fer front a la situació van ser les màquines llevaneu, que intentaven netejar a contrarellotge les carreteres i auxiliar els conductors atrapats.

Entre els camioners, hi havia un sentiment d’abandonament per la manca d’informació, un cop els Mossos d’Esquadra els obligaven a sortir de l’autopista i esperar en un dels aparcaments o bé en una àrea de servei.

L’endemà dimarts a la tarda, després del restabliment parcial de la circulació a l’autopista AP-7, es van registrat fins a 50 quilòmetres de cua, que arribava fins a la sortida de Girona nord. També hi havia una gran retenció, de 26 quilòmetres, fins a Figueres, a la N-II. Interior i l’Estat van culpar França d’aquest col•lapse per només obrir un carril per la part nord-catalana.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li