Suport als ajuntaments per l’allau de projectes de renovables a la comarca

0
681

El Consell Comarcal vol ajudar els ens locals i reclama a la Generalitat que clarifiqui les zones aptes per les iniciatives


Ajuntaments indefensos davant l’allau de projectes que es volen implantar a la comarca relacionats amb les energies renovables. Actualment hi ha en tràmit un parc d’aerogeneradors a la Jonquera, tot i l’informe contrari de l’Ajuntament. També es preveu una horta solar a l’Escala. Són els projectes més avançats, malgrat els obstacles que estan rebent els seus promotors. A tot això, s’hi afegeixen desenes de plans més que estan en fase d’estudi.

Amb aquesta situació, el Consell Comarcal treballa en una moció que ajudi els ajuntaments i els serveixi de suport quan es trobin amb iniciatives de renovables damunt la taula. En el consell d’alcaldes del gener es preveu que s’aprovi el document, que està concebut com una mena de declaració política on es reclamarà a la Generalitat que clarifiqui i aporti més documentació per donar «eines als ajuntaments».

El conseller comarcal de Canvi Climàtic, Agustí Badosa, admet que no tenen competències en aquesta matèria i declara: «Som conscients que hi haurà una part d’energia que haurem d’aportar a la resta del territori, però cal definir on i quin model energètic, perquè potser no calen grans projectes». És per això que es demana a la Generalitat que clarifiqui les zones on es poden implantar aquestes iniciatives perquè els ajuntaments tinguin les eines a l’hora de donar o denegar permisos.

Diverses entitats ecologistes van llençar un crit d’alerta el mes de novembre reclamant que es redefinís la implantació de renovables per l’allau de projectes que estava rebent la comarca de l’Alt Empordà. La seva situació geogràfica —amb la MAT— juntament amb elements meteorològics, com el vent, la fan molt atractiva per a les empreses del sector i fons d’inversió.

La publicació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables per part de la Generalitat va obrir la porta a la seva tramitació, però segons el Consell i els ajuntaments afectats, ho va fer sense definir les zones on era més adequat implementar aquests projectes. L’Estat espanyol va publicar l’11 de desembre una zonificació ambiental, però els municipis afectats reclamen al Govern que es clarifiqui en quins espais és més viable que es puguin instal·lar. De fet, el procés preveu que les empreses presentin el seu projecte a l’anomenada Ponència d’Energies Renovables, en la qual participen diversos departaments i on es passa el «primer filtre». Després, es fa arribar als ajuntaments i al Consell Comarcal perquè facin una primera avaluació.

Badosa diu que el principal problema el tenen els ajuntaments petits,molt nombrosos a la comarca. Molts ni tant sols tenen tècnics ni enginyers que els puguin assessorar i ho tenen delegat en l’ens comarcal. El Consell ja està oferint assessorament, però ha obert altres vies. Entre elles, els contactes amb la Diputació de Girona, que a principis d’any preveu presentar un estudi de zonificació que està elaborant amb la Universitat de Girona (UdG).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li