Sònia Martínez: ‘Hem d’apostar per atraure un turisme de natura i de cultura per trencar estereotips’

0
2285

Sònia Martínez és l’actual alcaldessa i candidata a l’alcaldia de la Jonquera per Junts per la Jonquera


 

Molt breument, quin balanç fa del mandat que ara tanca?
Sens dubte, molt positiu. Hem executat gran part del programa. S’han fet projectes molt importants tant en l’àmbit urbanístic com d’atenció a les persones i seguretat, com ara la instal·lació de càmeres, la reforma del carrer Major i de carrers del nucli antic, el camp de futbol… També hem fet l’I-Música o el +60. I per primera vegada s’han dut a terme uns pressupostos participatius.

Canviaria alguna cosa?
No, totes les actuacions i inversions han estat pensades i meditades abans d’executar-les. Sí que m’hauria agradat fer-ne alguna abans, com els pressupostos participatius, per poder acabar tot el procés que comporta.

I li n’ha quedat alguna de pendent?
L’aparcament del carrer Albera, per exemple. Ha sigut un procés molt llarg, i fins el proper mes de juny no es podran iniciar les obres. També m’hauria agradat veure acabat el parc d’en Lloveras.

S’atreveix a fer un pronòstic dels resultats?
És difícil, perquè en el cas d’unes municipals es vota pensant en persones i no en sigles. Crec que els jonquerencs sabran valorar la feina feta durant aquests quatre anys i les propostes que presentem per la nova legislatura, i confiaran en nosaltres.

En cas que fos necessari, amb quins partits pactarien?
En aquests moments estic centrada en la campanya i no m’ho he plantejat. El nostre objectiu és assolir una majoria per poder dur a terme el nostre programa.

Defineixi dos dels projectes més importants del seu programa.
Tots els projectes que presentem són importants, però tinc clar que hem de convertir la Jonquera en un pol d’activitat econòmica aprofitant els recursos naturals, culturals i històrics que tenim, i apostar per atraure un turisme de natura i de cultura que visiti els llocs emblemàtics per trencar amb els estereotips. I el projecte de la zona esportiva per nosaltres també és molt important. Fomentarà la relació entre les persones en aquesta zona de manera segura i amable, en un entorn més agradable.

En els últims mesos ha crescut l’alarma social per qüestions com els robatoris, l’ocupació de pisos o el tràfic de drogues. Com millorar la seguretat al poble?
En primer lloc, cal una modificació de les lleis, ja que malgrat que s’estigui fent una tasca policial intensa, quan els casos arriben als jutjats es queden en un no res i de seguida deixen lliures els delinqüents. Hem treballat i treballarem en aquest sentit, però això no depèn de nosaltres, és l’Estat qui té les eines per fer-ho. Nosaltres, durant aquests quatre anys, volem seguir apostant per la seguretat de manera ferma, cobrint totes les baixes de la plantilla de la Policia Local, instal·lant més càmeres, treballant coordinadament amb tots els cossos i forces de seguretat, i personant-nos com a acusació en processos de robatoris a interior de domicilis. I seguirem insistint a Interior perquè agilitzi la construcció de la comissaria, que ha de suposar un increment d’efectius.

I per millorar el comerç?
Hem elaborat un Pla comercial i turístic a partir de l’anàlisi de la situació, i les entrevistes als presidents d’associacions de comerciants i altres agents vinculats al sector. S’hi proposen tres grans eixos de treball: activitat econòmica, impuls de les associacions de comerciants i el desenvolupament del sector turístic, cada un amb unes polítiques molt concretes. En referència a l’activitat econòmica, volem convertir el nucli antic en un espai amb un model de comerç de proximitat, i per aconseguir-ho tenim previstes unes accions que van acompanyades d’una línia d’ajuts als establiments. Però volem anar més enllà i proposem la redacció d’una ordenança que inclogui la regulació d’usos comercials, els criteris per l’ocupació de la via pública i el tractament dels locals buits per embellir-los. També tenim previst dur a terme una sèrie d’accions a la zona de la Duana i al Portús.

Què plantegen amb la liberalització de l’AP-7? Què creu que pot aportar a l’economia de la Jonquera?
Estic convençuda que és una gran oportunitat pel comerç. Ara hi ha molts vehicles que passen per l’AP-7 i no s’aturen a la Jonquera. Des del meu partit ja hem començat a treballar en aquest sentit, ens hem d’avançar i fer propostes concretes a les diferents administracions, i no podem esperar al 2012. Proposem la redacció d’un pla de mobilitat, evidentment consensuat amb tots els agents cívics, econòmics i socials, que reculli accions que donin solució als col·lapses circulatoris, a situacions de risc, a problemes de seguretat… Penso que és molt necessari que l’Ajuntament tingui la competència del tram urbà per poder fer accions que beneficiïn tant al comerç com als jonquerencs. I caldrà reestructurar els peatges: al de la sortida 1, cal que l’entrada i la sortida es pugui fer tant cap al nord com cap al sud. I a la sortida 2 no té cap sentit que en pocs metres hi hagi dos peatges, motiu pel qual es formen aquestes cues a la carretera. Cal desplaçar les taquilles uns 5 km cap al sud, com a mínim. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li