Som la primera destinació de Pirinexus

0
2250

L’Alt Empordà és la primera destinació catalana i té una extensió de 51,8 quilòmetres ciclistes


L’any 2003, la Diputació de Girona, juntament amb diversos municipis i els consells comarcals, van fer néixer el Consorci de les Vies Verdes de Girona, un ens local que gestiona totes les rutes de les vies verdes de Girona. La seva funció principal és la de realitzar el manteniment i millora de la infraestructura, la promoció del seu ús i l’ampliació de la xarxa. Des de 2013, gestiona també la xarxa Pirinexus, 353 km de ruta pedalable que uneix les comarques gironines amb la Catalunya francesa. Però anem a pams. Quina diferència hi ha entre les Vies Verdes i Pirinexus? A la pàgina web de Vies Verdes de Girona ho expliquen clarament: S’entén per vies verdes aquelles infraestructures de comunicació desenvolupades sobre trams ferroviaris desafectats del trànsit i sobre camins de la natura destinats a usuaris no motoritzats, vianants, ciclistes o persones amb mobilitat reduïda, que es poden utilitzar per a fins recreatius i per a desplaçaments entre centres d’activitat. En general, són corredors de comunicació no motoritzats, fàcils, agradables de recórrer i segurs. El traçat és accessible i integrat en el medi natural. En canvi, Pirinexus és una anella ciclista transfronterera, una ruta circular que uneix les comarques gironines amb la Catalunya francesa. Passa per un total de 53 poblacions i 8 comarques diferents, i combina traçats de vies verdes amb altres rutes ciclistes, com camins rurals o carreteres amb baixa densitat de trànsit. Cal adaptar-se a l’orografia del terreny i a les vies existents. Cal destacar que Pirinexus no és una via verda, per tant, hi ha trams que no són accessibles per a tothom.

PROJECTE PECT. Les vies verdes de Girona són presents al projecte #PECT«Costa Brava Pirineu de Girona: Natura, cultura i intel·ligència en xarxa». L’objectiu d’aquest projecte és millorar la xarxa de camins i fomentar-ne l’ús sostenible, així com la gestió, la informació, la interpretació i l’accés al patrimoni gironí mitjançant les noves tecnologies.

CONNEXIÓ TRANSFRONTERERA. La ruta Pirinexus compta amb 353 quilòmetres de recorregut pels amants de les bicicletes o el senderisme, combinant l’exercici físic a l’aire lliure en entorns agradables amb el valor afegit de la descoberta de la regió que es visita. Pirinexus passa per un total de 53 poblacions i 8 comarques diferents, i combina traçats de vies verdes amb altres rutes pedalables, com camins rurals o carreteres amb baixa densitat de trànsit. Cal destacar que la nostra comarca, l’Alt Empordà, és la primera destinació catalana de Pirinexus. Té una extensió de 51,8 km i ens hi esperen trams pedalables planers en molt bon estat. Durant la ruta, hi trobarem des de camins boscosos, passant per vinyes agrícoles, i conreus d’arròs i pomeres. Història, cultura, art i gastronomia amb denominació d’origen són algunes de les moltes coses que podrem trobar a la comarca, popularment coneguda, com a terra de Tramuntana.

DE FRANÇA A L’ESCALA. El primer tram és el del coll de Panissars, el més complex de la ruta, després arriba a la Jonquera, on destaquen les superfícies comercials i un nucli tradicional, amb equipaments com ara el Museu Memorial de l’Exili i el Centre d’Interpretació de l’Albera. A la ruta, en sortir de la Jonquera, després d’una pujada curta però intensa, podem travessar Capmany, una vila impregnada per la viticultura i amb nombrosos cellers dedicats a la producció de vi amb DO Empordà. Recorrent la plana empordanesa i vorejant el riu Llobregat trobem Peralada, on es respira història per tots costats, passant pel recinte emmurallat del ibers fins al conegut castell-museu. De Peralada arribem fins a Castelló d’Empúries seguint la via verda del Camí Natural de la Muga, travessant el Parc Natural dels Aiguamolls, on podem observar la fauna. De Castelló anem fins a Sant Pere Pescador, i finalment arribem a l’últim punt del trajecte: l’Escala. Aquesta és només una petita descripció de com és la ruta, per poder-la seguir amb detall, es pot descarregar a la pàgina web de Pirinexus i desar-la a l’aplicació Wikiloc.


  • Pots descarregar-te el suplement de ciclisme a l’Alt Empordà, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li