Sílvia Osuna, premi a la recerca

0
814

“L ’excel·lència científica, l’audàcia en el plantejament de la seva recerca i la capacitat d’innovació en el desenvolupament d’una nova tecnologia”. Aquests són els aspectes que el jurat ha destacat de Sílvia Osuna Oliveras (Castelló d’Empúries, 1983), doctora en química per la Universitat de Girona i guardonada amb el Premi Fundació Princesa de Girona Recerca Científica 2016 per la seva contribució a una forma de desenvolupament d’enzims _els catalitzadors químics de la vida_ que permetrà abaratir la producció de fàrmacs. El jurat, reunit a la seu del Consell Valencià de Cultura, va comunicar dimarts passat, 19 d’abril, el resultat de la deliberació que, de forma unànime, ha premiat Osuna “per la seva recerca enfocada al desenvolupament d’enzims a la carta mitjançant la química computacional per la síntesi i producció de fàrmacs”.
Els membres del jurat han estat la directora del Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO), María Blasco Marhuenda; el catedràtic de sociologia de la Universidad Complutense de Madrid, Emilio Lamo de Espinosa; el químic fundador i exdirector de l’Institut de Tecnologia Química, Avelino Corma; el premi FPdGI Recerca Científica 2013, Oriol Mitjà; i l’editor, escriptor i professor de la facultat de Física de la UB, Jorge Wagensberg.
Després de la sorpresa inicial per la concessió del premi, que Osuna ha qualificat com “un gran reconeixement”, la científica alteempordanesa, que actualment treballa al Parc Tecnològic de la Universitat de Girona, ha volgut transmetre l’emoció que li suposa treballar amb enzims, “els veritables catalitzadors del cos, els que fan que la vida existeixi”. “Gràcies a la química computacional _hi ha afegit Osuna_ podem modificar aquests enzims de forma natural i, per tant, provocar les reaccions al cos que nosaltres volem, perquè els enzims es comportaran com nosaltres volem. Estem parlant de reaccions més pures, netes i ràpides que, en el moment de desenvolupar fàrmacs en permetran abaratir costos de producció i, fins i tot, ser molt més sostenibles en el procés.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li