«Si ens gestionen com a un país ric, que ens compensin directament els tancaments»

0
945

Bars, restaurants i centres d’estètica afronten amb incertesa l’aturada que es preveu de 15 dies o més


Les xifres de la Covid han estat la causa de les noves restriccions decretades per la Generalitat. Unes mesures que obliguen a aturar l’activitat en el sector de l’hostaleria, ja força tocat des de l’inici de la pandèmia. Des d’aquest àmbit les queixes han estat generalitzades, malgrat comprendre que cal prudència davant la situació del coronavirus. Molts asseguren que paguen justos per pecadors i altres demanen reiteradament compensacions de manera directa.

AFECTATS. Frederic Carbó és empresari del sector amb locals a Figueres, Roses i Empuriabrava. També és el president de Comerç Figueres Associació i davant la nova realitat lamenta la gestió que s’està fent de la pandèmia. Carbó declara: «Al principi pensava que era una broma, dimarts sortia a la llum i, efectivament, divendres ja no obríem i la nostra incredulitat és que Catalunya pren les regnes de la pandèmia i l’Estat espanyol continua fent la seva. A més, una de les primeres coses que es deien és que el virus no entén de fronteres». L’empresari figuerenc també recorda que «el ministeri de Sanidad ja ha dit que la gent no s’infecta als restaurants, sinó amb altres activitats fora dels restaurants».

Quan ens fixem en el panorama d’altres països europeus que també han fet tancar els establiments com a mesura anti-Covid, Carbó és clar i contundent: «D’acord, doncs, si hem de tancar ens hauran de compensar. Vull recordar que encara hem de rebre les ajudes del mes de març i tenim molta gent amb ERTOs que encara no han cobrat. Per tant, si volem ser un país ric pel que fa a gestió, hem de ser conseqüents. D’acord, ens diuen que tanquem perquè som el problema, doncs ens hauran de compensar, no?»

El gremi recorda, també, que aquest mes han d’afrontar pagaments com l’IVA i la seguretat social dels treballadors. Amb tot hi ha la promesa del vicepresident de la Generalitat de demanar al Govern espanyol moratòries o exempcions en aquest sentit. Carbó es pregunta: «Com demanarà Pere Aragonès això a Pedro Sánchez si no es parlen?». Aquests dies la comarca afrontava l’arribada de turisme europeu de segona residència, que celebra el Halloween. A més, coincidia també amb les vacances escolars a França i això ha agafat els restauradors amb molt de gènere encarregat o a refrigeradors.

la federació d’hostaleria. «El tancament dels establiments de restauració significa una ruïna pel sector». Així s’expressava el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Antoni Escudero, davant el nou context. Escudero qualifica el fet de «total despropòsit, així com que es culpabilitzi un sector que des del primer moment ha pres totes les mesures indicades per les administracions per vetllar per la seguretat i la salut dels nostres clients, que és el més important per nosaltres». Des de la Federació l’aturada no només afecta les petites i mitjanes empreses que formen el sector, sinó també d’altres sectors que subministren productes i serveis, com per exemple els petits productors, la venda minorista i majorista d’alimentació i begudes, els carnissers, els peixaters, i molts d’altres professionals amb una activitat que depèn de l’hostaleria. El representant de la Federació lamenta que el Govern de la Generalitat «ha pres aquesta mesura sense llençar cap paquet d’ajudes directes per al sector de l’hostaleria, que és imprescindible per tot l’empresariat. Necessitem un rescat econòmic immediat que es financi a través dels fons europeus. El sector demana ajudes directes a les empreses. En aquest sentit, ja vaig fer una proposta al Govern de la Generalitat que consta d’una ajuda a les empreses basada amb el mateix percentatge dels ERTOS». Escudero conclou que el Govern hauria d’haver consultat amb el sector la millor fórmula. Assegura: «El tancament no és en cap cas la millor mesura».

HOSTALERIA DE L’ALT EMPORDÀ. El vicepresident d’aquesta associació, Salvador Jordà, parla de la situació «com una presa de pèl». Jordà, que regenta el restaurant i hotel Emporium, creu que «el sector ha pres les mesures adequades i són altres que no les han pres». Aquest empresari lamenta: « Han anat a picar un sector que potser és el més tocat de tots i l’han tornat a rematar, a més, d’avui per demà i d’una manera poc intel·ligent». Per Jordà, això no quedarà en 15 dies i declara: «Estarem tancats i la pandèmia continuarà accelerant-se, després diuen que és per salvar el Nadal i després què? Al gener ens tornaran a tancar? ».

CONFECAT. La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya va emetre un comunicat arran de les noves restriccions. Aquesta entitat demana, entre altres mesures, «ajuts directes al sector per poder garantir la seva supervivència». Això passaria per un millor tracte impositiu que suposés l’exempció o la reducció dels impostos que graven les activitats afectades. També es proposa suspendre l’entrada en vigor de l’increment de l’impost turístic i fer que els ERTOs es puguin articular de manera més àgil en funció de la conjuntura turística. Una altra idea que es llança és la de les aportacions directes a les empreses o mesures que evitin generar més deute; replantejar els terminis de retorn de deute i que els contractes de lloguer prevegin també situacions com l’actual.

FIGUERES. Davant les noves mesures, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha donat suport al sector de bars, restaurants i centres d’estètica de la ciutat pel tancament obligat. També es va referir als comerços que tindran l’aforament limitat al 30%. Per això Lladó va anunciar una reunió telemàtica amb els representants del comerç i la restauració de la ciutat per anunciar mesures. Una de les primeres serà no cobrar la taxa d’escombraries i d’ocupació pública durant aquest període de restriccions. Es preveuen altres actuacions que el govern està «enllestint».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li