‘Si ens donessin ajudes encara ens podríem confinar, però nosaltres hem de pagar l’IVA’

0
1276

El col·lectiu de treballadors autònoms conviu amb la incertesa davant del context que genera la Covid-19


En Jordi és economista i té una empresa de venda i distribució d’utensilis de cuina. L’Emili és paleta. D’entrada, les seves ocupacions són completament divergents; però aquests alt-empordanesos tenen una cosa en comú: tots dos són autònoms, i han de continuar treballant per poder subsistir.

En Jordi no ha aturat l’activitat de l’empresa que ell mateix gestiona. Continua servint els seus clients, malgrat la davallada de comandes, i ho farà mentre sigui possible. Declara: «Soc autònom i no em puc permetre no treballar.» Tot i això, l’estat d’alarma decretat li està passant factura i afirma que «amb els canals de venda que tenim, els petits comerços ja no compren i la venda online ha caigut un 95%. Els nostres, no són béns de primera necessitat». En relació amb les mesures per fer front a la crisi pel coronavirus, aquest emprenedor diu: «Per mi són accions totalment insuficients i semblen més unes mesures per fer titulars de diari que no pas mesures reals». Com a economista de formació, preguntem a en Jordi quines accions adoptaria per al sector i ens les argumenta així: «Hi ha dos tipus d’autònoms, uns afectats pel reial decret, que rebran ajuda i que no en tindran suficient; i un altre tipus d’autònoms als quals ens afectarà molt el tema, però que no entrem dins dels requisits de l’ajuda. No vol dir això que no patirem igual. Senzillament crec que s’ha de fer una suspensió del pagament de les quotes d’autònoms i pensar –igual que els casos de treballadors amb un ERTO– algun tipus de prestació, però, mínim, suspendre les quotes d’autònoms». Pel que fa al sector de la missatgeria, un servei molt utilitzat en aquesta empresa, el testimoni ens explica que «ens hem trobat amb paquets no entregats, que ens venen retornats sense que hagin intentat fer l’entrega».

Una situació, la d’en Jordi, que coincideix força amb la de l’Emili, que és molt clar: «Fins que no ens diguin el contrari, continuarem treballant. Si ens donessin ajudes encara ens podríem confinar, però és que nosaltres hem de pagar l’IVA i la resta de coses igualment». Actualment ell i el seu soci treballen en una obra separats d’altres operaris, perquè no poden anar a casa de ningú. Des que es va decretar l’estat d’alarma porten mascaretes i guants, no s’acosten a altres treballadors i es renten les mans «cada dos per tres». Tot i això, assegura que tenen por de contagiar-se. «I bastanta, la veritat. Però si no treballem no es cobra, i si no cobres no pots pagar factures…» «Si ens donessin ajudes encara ens podríem confinar, però nosaltres hem de pagar l’IVA», conclou.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li