
Els vehicles de mobilitat personal (VMP), que van dels 6 als 24 km/h, no requereixen autorització, assegurança ni casc
Per preparar les noves ordenances, els ajuntaments s’estan basant en la InstrucciĂł de la DirecciĂł General de TrĂ nsit 2019/s-149 TV-108, que vol facilitar –de manera transitòria i a peticiĂł de les autoritats municipals– la diferenciaciĂł entre els vehicles de mobilitat personal (VMP) i els ciclomotors i motocicletes. I a part dels ajuntaments, tambĂ© s’adreça als fabricants dels aparells. Les policies locals, per la seva banda, ja tenien unes ordres especĂfiques des de finals del 2018.
Aquesta instrucció parteix de la idea bà sica que el Reglament general de circulació prohibeix el pas de tota classe de vehicles per les voreres i altres zones reservades per a vianants. I en casos com el de Figueres, l’ordenança de circulació estableix que els menors de 12 anys que vagin amb patins, patinets, monopatins, bicicletes i tricicles es consideren vianants, motiu pel qual només poden transitar per les zones de vianants, i a velocitat de vianant. Per conduir els vehicles elèctrics de moment no hi ha limitació d’edat.
A part d’això, els popularment coneguts com a patinets elèctrics es tipifiquen i, en funciĂł de les seves caracterĂstiques, se sotmeten a unes o altres directrius. Si l’aparell no pot superar els 6 km/h es considera un joguet i no pot circular per la via pĂşblica. Els vehicles de mobilitat personal sĂłn patinets propulsats exclusivament per un motor elèctric que li permet abastar velocitats compreses entre els 6 i els 25 km/h. Aquests no necessiten cap autoritzaciĂł administrativa, i tant l’assegurança com l’ús del casc (en vies urbanes) sĂłn voluntaris. El mateix que passa amb les bicicletes de pedal amb pedalejada assistida, que sĂłn les que porten un motor elèctric auxiliar la potència del qual va disminuint progressivament, i s’atura abans d’arribar als 25 km/h o quan el ciclista deixa de pedalar.
D’altra banda, si superen els 25 km/h ja sĂłn un altre tipus de vehicles, anomenats cicles a motor. Aquests estan dissenyats per funcionar amb pedals que tenen una propulsiĂł auxiliar que permet circular a mĂ©s de 25 km/h. Els cicles ja necessiten una autoritzaciĂł administrativa per circular, els conductors han de tenir un permĂs especĂfic, i tant l’ús del casc com l’assegurança sĂłn obligatoris. Tal com explica l’inspector de la GuĂ rdia Urbana, Josep Maria Riera, no caldrĂ treure’s un carnet nou, sinĂł que se’n requerirĂ algun dels ja existents. Actualment, però, encara no es pot obtenir cap dels permisos perquè no hi ha legislaciĂł, motiu pel qual aquests vehicles no poden circular per la via pĂşblica. Per això, a part de la denĂşncia, la GuĂ rdia Urbana comissarĂ els vehicles i els portarĂ al dipòsit.
Els vehicles que puguin arribar o superar els 45 km/h ja es consideren ciclomotors. I igual que els patinets que tinguin un seient a una alçà ria superior als 540 mm, tambĂ© requereixen autoritzaciĂł administrativa, un permĂs de conducciĂł especĂfic, casc i assegurança. I en qualsevol cas, quan sigui obligatori l’ús d’enllumenat els conductors que circulin per vies interurbanes tambĂ© hauran de portar elements reflectants.
A més, els usuaris estan obligats a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia i drogues si se’ls requereix.
Leave a Reply