Setmana de mobilitzacions i de talls viaris constants

0
1410

El punt Ă lgid va ser precisament divendres, quan la vaga general convocada per la Intersindical CSC i IAC va paralitzar mitja comarca


Setmana de mobilitzacions i d’agitació social provocada per la sentència als líders del procés. Tal com va avançar HORA NOVA, les mobilitzacions van començar dilluns passat, quan es va fer pública la resolució; i no s’han aturat en tota la setmana. Dimarts, dimecres i dijous molts sectors van funcionar a mig gas, i centenars d’alt-empordanesos es van afegir a les Marxes per la Llibertat que divendres van concentrar més de mig milió de persones a Barcelona. I el punt àlgid va ser precisament divendres, quan la vaga general convocada per la Intersindical CSC i IAC va paralitzar mitja comarca.

Si bé és cert que les quatre capitals de província van acaparar bona part de l’atenció –amb protestes que a les nits es van convertir en veritables batalles campals–, també ho és que la comarca no va estar exempta d’actes reivindicatius, que van tenir una incidència especial en el trànsit. Divendres a quarts de set del matí un grup de persones va tallar l’AP-7 en sentit sud a l’altura de la Jonquera, i el relleu constant els va permetre mantenir el bloqueig durant més de 30 hores. Això va provocar cues quilomètriques a la banda francesa, i va obligar les autoritats gal·les a tancar els accessos a l’A-9 a l’altura de Perpinyà. Arran d’aquesta situació, milers de transportistes es van quedar atrapats a l’altra banda de la frontera, i amb el pas de les hores fins i tot es van posar armilles grogues i es van unir als manifestants.

El tall es va mantenir fins dissabte a quarts de dotze del migdia, quan una trentena d’agents de la Brigada Mòbil dels Mossos es van disposar a desallotjar uns manifestants que, immediatament, van sortir pacíficament de la via (tot i que la circulació va tardar a normalitzar-se perquè hi van deixar broques de ferro clavades a l’asfalt). De la Jonquera, el grup es va dirigir cap a Llers, on van tallar l’N-II en els dos sentits durant uns minuts. Després van intentar traslladar el tall de nou a l’AP-7, però van desistir quan els Mossos els van identificar. I el mateix va passar dissabte a la nit: un nombrós grup de persones va respondre una convocatòria dels CDR i, després de fer un pícnic a la plaça de l’Ajuntament de la Jonquera, van tornar a tallar l’AP-7 i, en aquest cas, també l’N-II. Però aleshores la interrupció va durar només uns minuts. D’altra banda, a l’hora de tancar aquesta edició s’estava fent una marxa lenta entre Girona i la Jonquera.

Ă€NGEL REYNAL

Pel que fa a les manifestacions, unes 12.000 persones (segons la Guàrdia Urbana) es van concentrar divendres al matí a Figueres. Val a dir que a la tarda també hi va haver una vintena de persones que, guarnides amb banderes espanyoles, es van trobar a la Rambla Nova i van entonar diversos lemes a favor de la Constitució.

Paral·lelament, tant el Consell Comarcal com desenes d’ajuntaments de la comarca han anat aprovant una moció «de resposta a la sentència del Tribunal Suprem per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret de l’autodeterminació». El text s’ha aprovat majoritàriament amb els vots favorables dels edils d’ERC i de Junts. I en municipis com Vilafant o l’Escala, que estan governats per socialistes, també s’han aprovat mocions en què rebutgen la resolució i demanen diàleg.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li