Ser un ‘destí saludable’ per reforçar l’economia

0
934

L’Ajuntament de Figueres i la Fundació Salut Empordà han presentat un estudi que vol posicionar el sector de la salut com a eix de desenvolupament econòmic


Convertir l’Alt Empordà en un «destí saludable» que no només ofereixi propostes per atraure turisme, sinó també per promoure un envelliment actiu i fomentar una dieta saludable. Aquest és l’objectiu de l’estudi El sector salut com a eix de desenvolupament econòmic i generació d’ocupació a l’Alt Empordà, impulsat per l’Ajuntament de Figueres i la Fundació Salut Empordà. El document, elaborat per la Fundació Unió Catalana d’Hospitals i cofinançat pel SOC i el Fons Social Europeu, preveu que si es posen en valor els actius de la comarca, s’aposta per la formació en aquest àmbit i s’impulsen les propostes ja definides, es podrien generar més de 1.300 llocs de treball.

En aquest sentit, l’objectiu és posar en valor els actius de l’Alt Empordà com a comarca i destí saludable per desestacionalitzar i dinamitzar l’economia. L’estudi vol ser un full de ruta per desenvolupar diverses propostes partint d’una diagnosi de la realitat de la comarca. Una comarca que té una taxa d’envelliment superior a la mitjana gironina, la taxa d’immigració més alta de Catalunya i la d’escolarització als 17 anys més baixa. A més, l’atur també supera les mitjanes catalana i gironina, i la situació està molt marcada per l’estacionalitat del mercat laboral (l’Alt Empordà viu sobretot del sector terciari i del turisme de sol i platja).

Per revertir aquesta situació, el document fixa quatre grans eixos d’actuació: l’envelliment saludable, el turisme saludable, la gastronomia de proximitat, i l’esport i la salut. Tot plegat, fent del sector de la salut un motor econòmic. Entre les propostes, hi ha programes d’atenció a les persones grans, un pla d’habitatges adaptats per a la gent gran, un programa a les escoles sobre l’envelliment i facilitar centres residencials per a gent gran.

Per vincular turisme i salut, el do­cument proposa potenciar el pa­trimoni natural, afavorir la vincu­lació amb l’enoturisme, potenciar productes locals i impulsar nous cicles formatius vinculats amb el turisme. En relació amb la gastronomia, aposta pels mercats de proximitat, plans formatius per a infants i la creació d’un centre de Producció, Interpretació i difusió de la Dieta Mediterrània.

Segons el document, la previsió és que es podrien generar entre 1.318 i 1.685 llocs de treball (entre 298 i 485 de directes, i entre 1.020 i 1.200 d’indirectes) amb una gran varietat de perfils professionals, com treballadors familiars i auxiliars de la llar, promotors d’envelliment actiu, tècnics i professionals per a pisos assistits, guies de turisme accessible, guies de turisme actiu, guies enoturístics, dinamitzadors de dieta saludable, dietistes, tècnics en higiene d’aliments, consultors en alimentació, professionals de l’esport, professionals de l’esport d’aventura, preparadors físics o organitzadors d’esdeveniments esportius.

A l’acte de presentació, que es va fer dijous, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, va qualificar el model «d’èxit» i va agrair a la comarca el «lideratge, la responsabilitat i la concertació» per aconseguir un projecte que beneficiarà «col·lectius vulnerables, com joves, dones i persones a l’atur».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li