S’augura una bona Diada, però la rosa s’encareix

0
803

Està previst que el preu de la rosa augmenti lleugerament a causa de la pujada de l’energia i el transport


«La rosa d’abril en val mil», segons la dita popular, i aquest 2022 la normalitat de la Diada de Sant Jordi arriba acompanyada d’un agument en el preu de la rosa, tal com confirma a aquest mitjà el propietari d’un dels vivers de la nostra comarca. L’augment de preus del carburant, el transport, l’electricitat o la inflació, entre molts altres, farà que «enguany el preu de la rosa augmenti entre un 15% i un 20%; gairebé no ho notarem al preu final, però és cert que pujarà una mica el preu», explica Joan Itxart a hora nova. En aquest sentit, des de Vivers Itxart de Garriguella afegeixen que pel fet de caure en dissabte potser es vendran menys roses, «ja que nosaltres som majoristes i quan la Diada cau en cap de setmana, hi ha moltes escoles que no fan parada; en canvi, si cau entre setmana, sí que en fan». Tot i això, des de Vivers Itxart, desgranen que ja tenen preparades les prop de 10.000 roses que han comprat per a aquesta edició de la Diada de Sant Jordi.

ROSES MÉS CARES I DE FORA. Segons la informació facilitada per l’Agència Catalana de Notícies (ACN), aquest any el preu de la rosa augmentarà per als majoristes a causa de la pujada de l’energia i el transport. El transport ha pujat de mitjana al voltant del 50%, tot i que hi ha casos en què es paga més del doble d’altres anys. D’altra banda, el preu per quilo de rosa del 2021 se situava per sota dels dos euros de transport i, en canvi, actualment supera amb escreix els quatre euros. Cal destacar que gairebé totes les roses de la Diada són provinents de Colòmbia i l’Equador, i algunes, tot i que una xifra molt més baixa, d’Holanda o Kenya. I cal saber que el preu del transport des d’aquests països ha augmentat fins a un 50% i el producte mateix també s’ha encarit. Per tant, tot el que siguin plàstics, cartrons o espigues que s’utilitzen com a complement, també han doblat el seu preu. És per això que enguany la rosa és, per als majoristes, un 20% més cara que altres anys. Des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, en declaracions a ACN, afirmen que majoristes i floristes assumiran aquesta desviació de preus per tal de recuperar la il·lusió per una de les diades més importants del sector.

Tot i els entrebancs, la rosa tornarà a omplir els carrers aquest Sant Jordi i serà el mateix sector qui ajustarà els seus marges. El consumidor no hauria de notar aquesta desviació i s’augura una xifra de vendes que superarà els sis milions de roses, a Catalunya.

LA DIADA, EN DISSABTE. Una altra de les problemàtiques de la jornada popular d’enguany és el fet que la Diada sigui dissabte, ja que, segons els experts, pot afectar negativament la venda a empreses i escoles.

MÉS VENDA DE LLIBRES. Segons apunten diferents veus, enguany la venda de llibres també augmentarà i s’igualarà, potser, amb la xifra del 2019. Llibreters, editors i distribuïdors creuen que aquest Sant Jordi no només serà el del retorn a la normalitat prepandèmica, sinó una edició de les més massives i rellevants de la història, tal com pronostiquen des de la Cambra del Llibre de Catalunya, integrada pel Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica. Segons les xifres, l’any passat, la festa de Sant Jordi ja va ser un èxit i les vendes van ser superiors al 85% de les del 2019, molt a prop d’1,3 milions d’exemplars.


  • Pots consultar l’especial de Sant Jordi, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li