Sarajevo, 11 d’octubre del 1993

0
1718

L’empordanès Miquel Ruiz exposa fotos preses a la redacció del diari ‘Oslobodenje’ durant la guerra de Bòsnia


 

L’onze d’octubre del 1993, el reporter gràfic empordanès Miquel Ruiz Avilés (Granada, 1954) va entrar a Sarajevo, en plena guerra de Bòsnia, amb la periodista Yana Marull i un objectiu: lliurar els 8.000 marcs alemanys –uns 6.000 euros actuals– al diari Oslobodenje, amb una llarga tradició a la ciutat. Durant aquell temps, els redactors treballaven tancats en túnels i amb l’esclat de les bombes de rerefons. L’empordanès havia recollit fons des de les comarques gironines amb l’associació Fotògrafs per la Pau, de la qual va ser president i va fundar. I un cop allà, al soterrani de la redacció, no en van poder marxar: «Havia de ser ràpid, portar els diners i sortir, però vam entrar un vespre i quan vam ser a dintre van començar a bombardejar i va ser impossible sortir fins al cap de trenta-sis hores», rememora. I el fotògraf de Fortià es va dedicar a fer fotografies.

I, ara, amb motiu dels vint-i-cinc anys dels fets i el setanta-cinquè aniversari del diari, exposarà aquestes imatges a Sarajevo en una exposició titulada «Oslobodenje 1993-2018, periodisme sota el terror de les bombes», que s’inaugurarà el proper 11 d’octubre. Es podrà veure a la sala Gazi Husrev-begov Hanikah fins al dia 20.

«Aquestes fotos no havien servit mai per a res, perquè dins del context de la guerra, no tenien massa interès. Però vistes ara sí que tenen tot l’interès del món per saber com resistien», explica.

HOMENATGE A LA RESILIÈNCIA. La mostra, en paraules de Ruiz, és un homenatge «a les dones i els homes que en torns de dues i tres setmanes treballaven diàriament per aconseguir que cada dia l’Oslobodenje –que en català vol dir ‘alliberació’– sortís al carrer». Amb tot, es tracta d’un doble homenatge, també per a «tots els periodistes de Girona que en aquella època van ajudar els Fotògrafs per la Pau a aconseguir ajuda pel diari». Ruiz recalca que «malgrat la paradoxa, no són fotos de guerra, són de resiliència».

I és que apareixen, en blanc i negre, els periodistes redactant, imprimint, revelant fotografies, també menjant, dormint o jugant a cartes sense veure la llum del sol.

El pròxim 6 d’octubre l’expresident de Fotògrafs per la Pau tornarà a trepitjar la capital de Bòsnia i Hercegovina, un lloc que confessa que el va atrapar des que hi va anar per primera vegada. L’acompanyaran, el dia de la inauguració, una vintena de persones de les comarques gironines, entre elles el president de la Diputació, Miquel Noguer. Lamenta que no en vinguin més «perquè estan tancats a la presó».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li