Santa Creu 2017

0
1259

Com cada any, a finals d’abril, tots nosaltres ja estem expectants per l’arribada de la Festa Major de Figueres: les Fires i Festes de la Santa Creu, que aquest any vénen farcides d’activitats dirigides a tota mena de públics: concretament més de 190 activitats organitzades per l’Ajuntament de Figueres i per desenes d’entitats i associacions de la ciutat i que demostra la fortalesa del teixit associatiu de la ciutat i el seu alt grau d’aportació, i és aquí on voldria introduir els primer concepte en relació amb la Santa Creu: el treball en equip. Qui em coneix sap que no és el primer cop que faig un al·legat a favor del treball en equip i de la seva importància i bondats. Una definició molt il·lustrativa del treball en equip és aquella dita per tots coneguda que “junts arribarem més lluny que no pas si anem sols”, i és en aquesta estreta col·laboració entre Ajuntament i entitats, juntament amb la participació de la ciutadania, és on rau l’èxit d’aquestes Fires. A més, aquest treball en equip s’ha d’acompanyar amb una correcta planificació de cadascun dels més de 190 actes, i és que aquestes accions no són flor d’un dia, sinó que hi ha un llarg camí recorregut del qual el consumidor només n’aprecia el resultat final.

I una de les accions que millor ho encarna és la Capitalitat de la Sardana, una acció treballada meticulosament i que situa Figueres en la primera plana de la cultura tradicional catalana. En aquest sentit, aquesta capitalitat centrarà una part molt important de la programació: fins a 24 actes hi estaran relacionats entre audicions de sardanes, concerts, concursos, la tradicional mostra d’art floral, així com el pregó de Fires, que també estarà dedicat a Pep Ventura i a la sardana.

Tampoc ens podem oblidar de les tradicionals Fires al Carrer (fins a 10), organitzades conjuntament amb el Casino Menestral i que combinen les ja més que consolidades del Dibuix i de la Pintura, col·leccionisme, brocanters i artesania, amb altres de novelles com la del Vidre, la Ecofira o la Fira foto art.

Seguint amb les principals activitats, veiem que per als més menuts, hi ha programats nombrosos espectacles infantils a la plaça Josep Plà (fins a sis) o el ja tradicional jugui-jugui al passeig Nou. També com a novetat, aquest any els més menuts i no tan menuts, podran gaudir en el parc d’atraccions, el proper 27 d’abril, d’una jornada solidària 2 x 1. Per als joves, aquest any s’ha reforçat la programació de Barraques: grups punters com La Raíz, Oques grasses, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis, Hotel Cochambre, Mojinos Escocios, Gossos per a menuts i molts grups locals tocaran a l’escenari de plaça Europa. Més enllà de la diversió, Barraques està patint una evolució, que aquest any ha portat al fet que des de l’Ajuntament s’incideixi en la vessant més social, i ha obligat les entitats que hi participen a presentar una memòria explicativa on es detallin els projectes en que`es pensa invertir els diners que es fagin a Barraques, memòria que serà fiscalitzada.

Per als adults hi ha programats infinitat d’actes: des d’actes de caràcter cultural, com el ja tradicional Concurs de le Creus de maig (aquest any hi posem dos trenets, per escurçar el temps d’espera), activitats teatrals, exposicions, mostres d’art, concerts com el previst amb el grup In crescendo, guanyador l’any passat del programa de TV3 Oh Happy Day així com el tradicional ball (n’hi haurà cada nit) a l’envelat

Les Fires sempre han estat especials per mi i en la meva actual condició de regidor de Fires i de Joventut i sobretot de figuerenc, encara més.

De petit he de reconèixer que l’únic que m’interessava de Santa Creu era el parc d’atraccions (crec que tothom ha fet el recorregut següent: pescar aneguets, tiro, autoxocs grans, vaixell pirata i partida als camells amb els amics. Òbviament, com adolescent, vaig deixar enrere el parc d’atraccions per centrar-me en l’Embarraca’t. Ja de més gran he après a valorar altres activitats que es fan durant Santa Creu. En aquest sentit i com a acte emocionant, intento assistir sempre al reconeixement que l’Ajuntament fa a la nostra gent gran: figuerencs i figuerenques que fan noranta anys.

Les Fires són el moment i el lloc ideal per reivindicar-se com a ciutat, viure intensament aquests dies i mostrar el nostre orgull figuerenc. Per això demano als figuerencs i les figuerenques que tinguin aquest “sentiment de pertinença” a la ciutat i a l’àmplia oferta d’activitats que s’hi duran a terme. És cert que sempre hi ha marge per a la millora, però que la ciutat vagi a millor també és responsabilitat de tots. Per aquest motiu els proposo un exercici de positivisme, un acte de servei a la ciutat: convidin amics i coneguts a visitar la nostra ciutat per Fires perquè així puguin descobrir els seus atractius, marxin entusiasmats amb Figueres i així nosaltres continuar sentint-nos orgullosos de ser figuerencs.

I si us plau, no tardin molt! no esperin al Castell de focs, que em provoca una sensació de tristesa i melancolia, i no per què no sigui bonic, sinó per què inevitablement em porta a pensar que Santa Creu s’acaba i haurem d’esperar un llarg any per tornar-ne a gaudir i per tant aleshores ja serà massa tard per fer aquest acte de servei a la ciutat! Bones Fires a tothom!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li