Sant Jordi i l’assetjament cultural a Cercas

0
1379

Sant Jordi ha tornat a omplir de vida els nostres carrers, que no Ă©s poc en aquests temps tan difĂ­cils que estem sofrint. La Rambla i la plaça de Catalunya de Figueres, respectant totes les mesures sanitĂ ries i de distĂ ncia social, es van tornar a omplir de llibreries, floristeries i entitats, perĂČ el mĂ©s important: els ciutadans tenien moltes ganes de gaudir d’una de les nostres festes grans. Els protagonistes del dia han tornat a ser els llibres, les roses i els catalans.

El que hem de reivindicar Ă©s que la Festivitat de Sant Jordi Ă©s un sĂ­mbol de la uniĂł de tots els catalans; un reflex de la diversitat i pluralitat de la cultura catalana, inclosa la que s’escriu en castellĂ . Per aixĂČ, ha de rebre tot el suport perquĂš sigui declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. A Ciutadans no en tenim cap dubte.

Tristament, durant les Ășltimes setmanes els sectors independentistes de sempre, esperonats pels partits nacionalistes, han volgut imprimir en aquest dia un marcat perfil polĂ­tic de manera partidista per a dividir als catalans. Com fan habitualment durant els Ășltims anys han redoblat els seus esforços persecutoris a totes aquelles manifestacions que no encaixen en el seu estret i discriminatori concepte de «puresa cultural». Un exemple Ă©s la vergonyosa campanya d’assenyalament a escriptors catalans en llengua castellana que han promogut determinats cercles polĂ­tics com la que recentment ha sofert l’autor Javier Cercas, a qui s’intenta escarnir per les seves opinions favorables al nostre Estat DemocrĂ tic de Dret.

Les campanyes d’assenyalament i desprestigi contra autors catalans que s’expressen en llengua castellana Ă©s un autĂšntic atac a la nostra cultura i han de ser absolutament rebutjades i condemnades per part de tots. Aquestes campanyes d’assetjament sĂłn un autĂšntic atac a la llibertat, als drets dels ciutadans a expressar-nos en aquella llengua que ens vingui de gust.

Aquesta situaciĂł no Ă©s nova, els partits separatistes porten 40 anys atacant el bilingĂŒisme i posant en risc la riquesa cultural de la societat catalana. Ho fan cada vegada que emprenen campanyes polĂ­tiques discriminatĂČries contra la llengua castellana. Ho fan quan donen suport al manifest KoinĂ© que pretĂ©n imposar el monolingĂŒisme a Catalunya. Ho fan cada vegada que imposen multes lingĂŒĂ­stiques. Ho fan en excloure l’espanyol del Pla del Llibre i la Lectura de Catalunya i evitar el suport institucional a la indĂșstria editorial en espanyol. Ho fan quan reguen amb subvencions milionĂ ries la Plataforma per la Llengua perquĂš persegueixi els comerços i impulsi campanyes en les quals anima als ciutadans a denunciar els qui no utilitzen l’idioma o perquĂš espiĂŻn la llengua que parlen als nostres fills en els col·legis. Quan margina l’ensenyament de l’espanyol en col·legis i instituts.

Com molt bĂ© assenyala Mario Vargas Llosa: «El nacionalisme i la cultura no es porten bé»; el nacionalisme catalĂ  no sap l’enorme privilegi que suposa poder llegir i escriure en dues llengĂŒes. El nacionalisme Ă©s incompatible amb les grans tradicions catalanes, i les polĂ­tiques culturals separatistes sĂłn un reflex de la Catalunya il·liberal, supremacista i inconstitucional, i Ă©s indigna d’un paĂ­s democrĂ tic. Per aixĂČ, el dia de Sant Jordi no podem deixar de reivindicar que la cultura Ă©s patrimoni de tots els catalans, pensin com pensin i la facin en la llengua que la facin.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li