Sant Jordi i l’assetjament cultural a Cercas

0
1173

Sant Jordi ha tornat a omplir de vida els nostres carrers, que no és poc en aquests temps tan difícils que estem sofrint. La Rambla i la plaça de Catalunya de Figueres, respectant totes les mesures sanitàries i de distància social, es van tornar a omplir de llibreries, floristeries i entitats, però el més important: els ciutadans tenien moltes ganes de gaudir d’una de les nostres festes grans. Els protagonistes del dia han tornat a ser els llibres, les roses i els catalans.

El que hem de reivindicar és que la Festivitat de Sant Jordi és un símbol de la unió de tots els catalans; un reflex de la diversitat i pluralitat de la cultura catalana, inclosa la que s’escriu en castellà. Per això, ha de rebre tot el suport perquè sigui declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. A Ciutadans no en tenim cap dubte.

Tristament, durant les últimes setmanes els sectors independentistes de sempre, esperonats pels partits nacionalistes, han volgut imprimir en aquest dia un marcat perfil polític de manera partidista per a dividir als catalans. Com fan habitualment durant els últims anys han redoblat els seus esforços persecutoris a totes aquelles manifestacions que no encaixen en el seu estret i discriminatori concepte de «puresa cultural». Un exemple és la vergonyosa campanya d’assenyalament a escriptors catalans en llengua castellana que han promogut determinats cercles polítics com la que recentment ha sofert l’autor Javier Cercas, a qui s’intenta escarnir per les seves opinions favorables al nostre Estat Democràtic de Dret.

Les campanyes d’assenyalament i desprestigi contra autors catalans que s’expressen en llengua castellana és un autèntic atac a la nostra cultura i han de ser absolutament rebutjades i condemnades per part de tots. Aquestes campanyes d’assetjament són un autèntic atac a la llibertat, als drets dels ciutadans a expressar-nos en aquella llengua que ens vingui de gust.

Aquesta situació no és nova, els partits separatistes porten 40 anys atacant el bilingüisme i posant en risc la riquesa cultural de la societat catalana. Ho fan cada vegada que emprenen campanyes polítiques discriminatòries contra la llengua castellana. Ho fan quan donen suport al manifest Koiné que pretén imposar el monolingüisme a Catalunya. Ho fan cada vegada que imposen multes lingüístiques. Ho fan en excloure l’espanyol del Pla del Llibre i la Lectura de Catalunya i evitar el suport institucional a la indústria editorial en espanyol. Ho fan quan reguen amb subvencions milionàries la Plataforma per la Llengua perquè persegueixi els comerços i impulsi campanyes en les quals anima als ciutadans a denunciar els qui no utilitzen l’idioma o perquè espiïn la llengua que parlen als nostres fills en els col·legis. Quan margina l’ensenyament de l’espanyol en col·legis i instituts.

Com molt bé assenyala Mario Vargas Llosa: «El nacionalisme i la cultura no es porten bé»; el nacionalisme català no sap l’enorme privilegi que suposa poder llegir i escriure en dues llengües. El nacionalisme és incompatible amb les grans tradicions catalanes, i les polítiques culturals separatistes són un reflex de la Catalunya il·liberal, supremacista i inconstitucional, i és indigna d’un país democràtic. Per això, el dia de Sant Jordi no podem deixar de reivindicar que la cultura és patrimoni de tots els catalans, pensin com pensin i la facin en la llengua que la facin.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li