Salvi Güell: ‘Tenim clar que la tendència ha de ser turisme familiar, esportiu i de natura’

0
1619

És l’alcalde de Castelló d’Empúries-Empuriabrava des de fa dos anys i assegura que la legislatura se li ha quedat curta. Entre les 190 propostes que presentava el seu partit, Esquerra Republicana de Catalunya, n’han pogut desenvolupar 110, per això Güell té clar que a les municipals del 2019 «la idea és que siguem els mateixos dins el partit i seguir treballant en la mateixa direcció»


 

Finalment ha acabat la commemoració dels 50 anys d’Empuriabrava. Fins a 120.000 persones han gaudit de les activitats. Quina és la valoració de l’alcalde?
Molt positiva. Ho vam enfocar amb dos vessants: primer els actes per a la gent de casa, perquè se sentissin partícips de la gran festa, i segon per a la gent de fora com a eina de promoció d’Empuriabrava, i la veritat és que les dues van anar molt bé. Ha vingut molta gent i n’hem fet difusió externa, això ens ha de servir de cara al futur. I pel que fa al tema intern, ens convenia molt que les entitats i associacions d’Empuriabrava es moguessin per participar-hi i, de fet, han sigut les protagonistes d’aquests 50 anys.

Ha servit per unir les dues parts del municipi?
La veritat és que sí, s’ha relacionat molt bé. Moltes de les coses que s’han fet durant l’any ja quedaran fixades pels següents.

Això va començar amb el procés participatiu del 2016, d’aquí en van sortir propostes que es van tirar endavant el 2017, de les quals encara n’hi ha dues que no s’han fet. Una és el Congrés Costa Brava, que es va ajornar perquè va coincidir amb els moviments polítics de l’octubre i es farà a l’abril, i l’altra és la inauguració d’una senyalística de monuments d’Empuriabrava, que no està acabada i d’aquí poc en farem la inauguració.

Quines activitats han quedat fixades pels pròxims anys?
El BravaTast, que es dirà d’una altra manera, Empuriatast, ja que es deia així perquè el patrocinador de l’esdeveniment era la cervesa artesana La Brava. Però com que això dels patrocinadors va i ve, en direm Empuriatast. D’altra banda, la Ruta de Tapes es repetirà, l’Oktoberfest també, els concerts de jazz del mes d’agost a la carpa, i les celebracions habituals de Sant Joan i el Carme.

Un dels objectius de l’aniversari era decidir el futur d’Empuriabrava. Cap on mirarà?
Estem en procés de crear un òrgan de gestió turística, estem fent els estudis previs i s’haurà de fer i decidir tot a través d’aquest organisme. Ara cal detectar, dins la idiosincràsia del nostre municipi, quin tipus d’organisme funcionaria més bé. Ara tenim una consultoria que està fent aquesta feina i s’està entrevistant amb tothom: des de serveis tècnics, entitats, associacions… per veure com els agradaria col·laborar, i a partir d’aquí tindrem dues o tres propostes sobre la taula i haurem d’escollir-ne una. Però el que tenim clar és que la tendència ha de ser turisme familiar, turisme esportiu i turisme de natura. Hem d’anar cap a aquesta orientació perquè estem en mig del Parc Natural i ens convé que vinguin famílies senceres a satisfer les seves necessitats. Pel que fa al turisme esportiu, tenim un indret on tant hi ha oferta pública com privada, i és cert que a l’estiu la platja és el gran centre esportiu del municipi, però tenim altres ofertes complementàries, com ara el túnel del vent, el centre de paracaigudisme, la bolera, el kàrting, els buguis, el camp de futbol…

Parlant de buguis, l’any passat un noi va resultar ferit i el circuit va quedar tancat per falta de permisos.
Els responsables del circuit de buguis tenen una llicència provisional, i és cert que quan va haver-hi l’accident del noi la llicència estava demanada però no concedida. Ells van obrir pel seu compte però al cap de poques setmanes ja van tenir la llicència provisional, de la qual en gaudeixen ara i l’activitat funciona. L’espai està regulat i ara a l’hivern hi ha menys activitat però per Setmana Santa ja començarà a funcionar. La llicència encara serà provisional perquè en aquest indret, fins que no s’urbanitzi tot el que preveu el POUM, totes les llicències són provisionals.

Amb la commemoració es va veure que al municipi no hi havia prou espais públics. És així?
Exacte, a l’estiu no hi ha problema perquè les activitats es fan a l’aire lliure i simplement cal adequar la platja o el passeig. Però a l’hivern és més difícil.

El que volem és que a la plaça de les Palmeres hi hagi una construcció fixa o semifixa per poder fer-hi coses tot l’any. Però hem de canviar el planejament perquè l’espai és zona d’aparcament i ha de ser zona d’equipaments. I pel que fa a l’escenari de la platja, a l’estiu estarà desplaçat uns quants metres perquè estem remodelant el passeig, però la zona de davant de l’escenari serà molt més ampla i aquest espai és un dels altres punts amb més afluència d’Empuriabrava.

D’altra banda, es vol aconseguir que Empuriabrava sigui un corredor biològic.
L’objectiu és connectar una part del Parc Natural amb l’altra a través d’Empuriabrava. En el Congrés Costa Brava veurem cap on van les marines interiors i quin és el futur que se n’espera. Hem de pensar que estem al mig del Parc Natural i això s’ha d’aprofitar.

I com s’aconsegueix?
Doncs cal tenir la platja de qualitat, habilitar un espai de la platja on puguin niar els ocells i tenir els canals en qualitat. Ara ja hi ha llúdrigues, ànecs… i fins i tot algun niu de cigonya dins Empuriabrava. En resum, cal intentar tenir la màxima qualitat ambiental perquè esdevingui corredor biològic.

Pel que fa al Parc Natural dels Aiguamolls, no està passant la seva millor època, ja que hi ha força risc de sequera en algunes zones.
En períodes de sequera cal buscar solucions, però són solucions molt costoses, ja que l’aigua és un bé escàs i transportar-la fins allà és difícil. Des del Departament de Territori hi estan treballant.

Aquí al municipi es va decidir impulsar una Comunitat d’Usuaris d’Aigua de la Plana Litoral de la Muga per desenvolupar una gestió conjunta de l’aigua de l’aqüífer. Com avança?
Estem en la creació de la comunitat, ja hem fet totes les assemblees que tocaven i s’han decidit els estatuts. Ho hem enviat a l’ACA i al departament corresponent perquè donin el vistiplau.

Però què pretén ser aquesta comunitat?
Bàsicament ha de regular l’ús que es fa de l’aigua subterrània de la conca de la Muga. Per exemple que quan hi hagi períodes de sequera, saber què podem fer, i quan hi hagi abundància saber com no malmetre-la i treure-li un bon rendiment. També ens ha de servir perquè tothom legalitzi els pous, per posar ordre i preveure decisions de futur, que em penso que ens espera un futur negre amb l’aigua.

Pel que fa al consistori, vostè és alcalde des del 2016, quan pren el relleu a Assumpció Brossa. Com és el pacte ERC-CIU?
És un pacte natural, hem casat molt bé el que volíem fer nosaltres amb el que volien fer ells. A un poble no hi ha massa diferències entre els programes electorals i el més important és que al dia a dia hi ha una bona relació i els problemes els tractem de manera transversal i se solucionen entre tots. Com dic, és un pacte de govern natural i tranquil. De disset regidors que té l’Ajuntament, en som deu del pacte ERC-CIU i és una majoria confortable que anem tirant endavant molt bé.

Una de les apostes d’aquest equip de govern és la cultura. Algunes entitats veïnes diuen que la vostra oferta cultural ha passat la mà per la cara a la de Figueres.
Vull ser amic de tothom però, eh? (entre riures). És cert que aquí fem moltes activitats relacionades amb la cultura i intentem coordinar les activitats de tal manera que no es trepitgin entre elles i les àrees organitzadores. Es fan coses de dijous a diumenge i no parem. Cal destacar que també fan moltes activitats les entitats locals. A més, aquest any tenim l’any Fages de Climent i és un altre motiu per divulgar l’obra de l’autor i el municipi. Aquest 2018 ha de ser l’any de divulgació del poeta arreu dels Països Catalans.

ÀNGEL REYNAL

Com és l’acceptació cultural dels residents? Castelló d’Empúries és un dels municipis amb més població estrangera de la província de Girona.
El 44% de la població són estrangers, som el municipi de les comarques gironines amb el percentatge més elevat d’estrangers empadronats. I pel que fa a l’acceptació, depèn de la comunitat. Per exemple, la comunitat marroquina és la més nombrosa i aquest col·lectiu té els seus cercles, ja es fan coses amb ells però sobretot en l’àmbit del jovent. Llavors hi ha la comunitat francesa, que tenen una entitat pròpia i al voltant d’aquesta entitat fan moltes activitats i estem en contacte constant. D’altra banda, hi ha la comunitat alemanya, que són més tancats i solen ser gent gran i viuen en un nucli més reduït. És cert que la celebració dels 50 anys ha servit per despertar tota aquella gent que viu a Empuriabrava però que viu al seu món.

De cara a aquest 2018, quines millores municipals hi haurà?
Doncs aquest any hem d’acabar el passeig marítim i també acabar el centre de serveis. Pel que fa al convent municipal de Santa Clara, hem de fer el pati interior. I, al poble en general, cal fer tasques d’enllumenat, tornar a asfaltar alguns carrers i fer més voreres. I continuar donant suport a totes les entitats i els equipaments que ho necessitin.

Quina mancança hi ha actualment al municipi?
Ara estem posant serveis, que ja hi haurien d’haver sigut des d’un bon principi, a Empuriabrava. Per exemple, quan es va crear es va fer sense clavegueram i ara ho hem de poder solucionar. Estem intentant adquirir algun immoble per canviar l’OMAC i poder ampliar l’oficina de turisme. Les mancances són bàsicament a Empuriabrava, ja que es va fer sense serveis i ara cal posar-los de mica en mica. En l’àmbit general, estem en un indret perfecte, al bell mig de l’Empordà. Som terra de pas i es tracta de cuidar el que tenim. Posar els serveis que ens falten i continuar-los cuidant.

I pel que fa a la pobresa, quina és la situació de la societat de Castelló d’Empúries-Empuriabrava?
Tenim l’Àrea de Serveis Socials, amb el tècnic propi de l’Ajuntament i depenem dels Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, però s’està fent una tasca molt important d’atendre les necessitats de tothom. Per atendre les necessitats primer les has de saber, i això ja s’ha fet.

S’ha fet algun estudi de risc de pobresa?
Sí, tenim diferents estudis i entitats que reben el nostre suport, tant logístic com econòmic, que ens ajuden a caire social i d’ocupació. S’han detectat casos de famílies en risc de pobresa i s’atenen. Cal pensar que hem passat uns anys de crisi molt dura i durant aquest temps les necessitats eren moltes. Des de fa tres anys s’ha suavitzat una mica però, tot i això, no sabria dir el nombre exacte. Tenim el Banc dels Aliments i té molta activitat. També fem cursos per a la gent que busca feina i no està preparada. Tenim la borsa de treball municipal, que l’any passat va donar feina a unes 160 persones. Tenim molta feina a fer, per això, els pressupostos socials augmenten més cada any.

Salvi Güell serà alcaldable a les municipals del 2019?
Explicaré dues coses: jo soc d’un partit polític i Esquerra Republicana de Castelló d’Empúries decidirà quin és el millor candidat per a les pròximes eleccions. Som un equip de gent, relativament nou. L’Anna i jo som més veterans però la resta són nous i aquests tres anys se’ns han quedat curts. De les 190 propostes, n’hem aconseguit 110 i no tindrem temps de fer-ho tot. Com a equip ens agradaria tornar a governar la legislatura que ve però no sé si seré el candidat, en tot cas ERC es tornarà a presentar i la idea és que siguem els mateixos i treballar en la mateixa direcció.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li