Salvem l’Empordà de Purins demana que no s’autoritzi la macrogranja de Rabós

0
1121

En només un any l’Alt Empordà ha passat de 35 a 45 projectes, i calculen que es podrien arribar als 450.000 porcs


La plataforma Salvem l’Empordà de Purins reclama al Departament de Territori i Sostenibilitat que aturi la tramitació per a l’autorització ambiental d’una macrogranja de porcs a Rabós. El projecte, que es va començar a tramitar el 2003, va aconseguir tots els permisos i es va construir. Però els ecologistes _a instàncies d’un grup de veïns el municipi_ van portar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 2007 els va donar la raó. L’empresa promotora va presentar un recurs al Tribunal Suprem, i el 2011 va tornar a fallar a favor dels denunciants. La portaveu de la plataforma, Bàrbara Schmitt, diu que no saben si durant aquests anys la instal·lació ha funcionat de manera irregular i ara vol legalitzar l’activitat, o si simplement vol reactivar-se; però afirma que ja han demanat l’expedient de la sol·licitud.

Per donar visibilitat a aquesta batalla, i per commemorar el primer aniversari de la seva fundació, Salvem l’Empordà de Purins va protagonitzar divendres una nova acció reivindicativa. Van desplegar una pancarta i una filera d’orinals a davant de les oficines que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té a Figueres, amb el lema “Aquí se’ns pixen a sobre. Ja tenim prou granges, gràcies”.

La plataforma es va crear el març del 2016 amb l’objectiu d’aconseguir una moratòria de noves macrogranges i d’ampliacions de les ja existents. Aleshores, l’Alt Empordà tenia 35 projectes sobre la taula, i en només 12 mesos se n’hi han afegit 10 més. Calculen que amb les iniciatives en tràmit es podria arribar als 450.000 porcs a la comarca. I per intentar-ho evitar, ja han aconseguit que 11 ajuntaments aprovin la Moció per una comarca amb aigües netes i saludables. Es tracta d’Agullana, Albanyà, l’Armentera, Bàscara, Cantallops, Figueres, Llers, Palau de Santa Eulàlia, Pont de Molins, Sant Mori i Vilajuïga.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li