Salut emocional

0
1421

El passat dia 21 de desembre vaig intervenir en la presentació d’un pla impulsat per ERC que té per objectiu afavorir la salut emocional de les persones. Es tracta que els ajuntaments republicans ofereixin serveis d’atenció psicològica a tots els veïns i veïnes que ho necessitin, a fi de pal·liar les conseqüències, en l’àmbit de la salut emocional, de la pandèmia de la Covid-19.

Que aquest pla es refereixi al concepte de salut emocional no ha de sorprendre ningú: és una mena de renovació conjuntural del vell (i bell i revolucionari) ideal republicà del benestar de la ciutadania. Tenir bona salut emocional vol dir que ens sentim bé, que estem tranquils, que podem fer front als daltabaixos perquè tenim prou energia i confiança. Quan el nostre estat emocional no és bo, caiem en l’angoixa o fins i tot en estats depressius. Així, doncs, es tracta que cuidem els nostres veïns i veïnes per evitar tant com sigui possible aquests estats i superar-los amb més facilitat.

A Figueres, és el que hem intentat des dels primers moments de confinament. Ja des que es va decretar, a l’Ajuntament vam tenir molt clar que no podíem abandonar els sectors socials més febles; per això vam prioritzar el seguiment telefònic dels veïns i veïnes de més de 70 anys que viuen sols, per tenir contacte amb ells i saber i satisfer les seves necessitats. Aquest seguiment encara el fem i el continuarem fent. També, en aquells primers dies de tancament, vam centralitzar les iniciatives del voluntariat i del jovent —com sempre, a punt de donar el millor de si mateixos— per tal de fer-les més segures i que poguessin arribar al màxim de persones que les necessitaven. Al maig vam dotar l’àrea de Promoció Econòmica de recursos per acompanyar les persones en risc de perdre la feina o que en buscaven, per evitar que la situació els perjudiqués la salut emocional encara més. Sense oblidar els ajuts a professionals que van haver de tancar els seus negocis i les campanyes endegades per afavorir el comerç i l’hostaleria de la ciutat, que tot i ser mesures d’un caire més econòmic, tenen un impacte directe en les persones que hi treballen. Ara mateix estem valorant els resultats de totes aquestes disposicions per millorar-les, perquè aquesta tasca es preveu que s’allargarà en el temps i hem de ser el màxim d’eficients a l’hora d’aplicar-les. També és per aquests motius que hem insistit tant en aprovar els Pressupostos municipals per al 2021 ja abans d’acabar el 2020: per dotar-nos d’eines adequades i actualitzades que permetin millorar la cura dels figuerencs i figuerenques des del primer minut de l’any nou.

L’aïllament i la manca de relació que ha dut la Covid-19 ens ha afectat molt la salut emocional. Per això és tan important aportar eines i recursos perquè els nostres conciutadans puguin afrontar la situació amb seguretat i confiança. Posar la vida, les persones, al centre de les polítiques públiques em sembla fonamental per tirar endavant com a ciutat i com a societat. Bon 2021 a tothom!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li