Salt cap a l’Administració electrònica

0
1613

El projecte eMunicipis de la Diputació de Girona ha permès fer la transició digital a 55 ajuntaments de l’Alt Empordà


L’estat d’alarma decretat pel coronavirus SARS-CoV-2 ha confinat milers d’alt-empordanesos a les seves llars. Tret d’algunes excepcions puntuals, està prohibit sortir de casa. Paral·lelament, tots els ajuntaments de la comarca han tancat les seves oficines i gestionen els tràmits ciutadans per la via telemàtica. I tenint en compte que vivim en un món cada cop més informatitzat, i que qualsevol situació s’ha d’aprofitar per avançar, aquest context podria servir per acabar d’implantar definitivament l’Administració electrònica arreu de la comarca.

En els darrers tres anys, la Diputació de Girona ja ha ajudat 55 pobles alt-empordanesos de menys de 4.000 habitants [vegeu-los tots al mapa] a fer la transformació digital. I precisament gràcies al servei eMunicipis, aquestes setmanes desenes de funcionaris municipals poden continuar gestionant serveis bàsics, com ara els registres o els expedients, des de casa.

El projecte, pioner a Catalunya, va començar el 2012 amb proves pilot a quatre municipis gironins (cap d’ells de l’Alt Empordà), i al cap de cinc anys el model es va desplegar a tota la demarcació, i arreu de Catalunya (a través de les altres tres diputacions). L’objectiu principal era ajudar els pobles més petits, que solen tenir els recursos molt limitats, a aprofitar l’expansió de les noves tecnologies. Segons fonts de la mateixa Diputació, el sistema es basa en l’ús de les eines desenvolupades pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) –col·laborador del projecte–, i d’una eina de gestió d’expedients electrònics impulsada amb la metodologia de treball e-SET (sistema de treball comú que permet crear una xarxa que enforteix tots els usuaris). Els ajuntaments disposen gratuïtament d’aquests instruments, que faciliten l’accés a documentació, agiliten els tràmits i augmenten l’eficiència, el control intern i la transparència.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li