Salt al verd

0
1906

El túnel del vent d’Empuriabrava ha fet una aposta per consumir només energia procedent de fonts renovables


Nova aposta ambiental del Windoor d’Empuriabrava. El túnel del vent té un consum energètic superior al del Camp Nou, d’entre 500 i 1.200 kW per hora (en funció de la velocitat a què es voli); i ara fa un any van decidir fer una transició cap a les energies netes i esdevenir un túnel eficient. L’objectiu: lluitar contra el canvi climàtic i, de retruc, conscienciar la població i les petites empreses de les possibilitats que tenen de seguir el mateix camí.

La proposta es va materialitzar al juny, quan l’empresa que gestiona la infraestructura va renovar el contracte amb la companyia que els subministra l’energia (ho fan cada mes de juny). El responsable tècnic del Windoor, Jordi Meseguer, explica que «en la negociació, a part del millor preu possible, els vaig demanar si podíem consumir energia verda, perquè això és una opció que tenim com a consumidors». I així va ser.

Durant la construcciĂł ja havien apostat per un disseny diferent al d’altres tĂşnels, tant pel que fa a la tecnologia (Ă©s un tĂşnel tancat en bucle per aprofitar la inèrcia de l’aire ja accelerat) com pel que fa a les seves caracterĂ­stiques (mida, construcciĂł, sistema de refredament…). I ara la mudança no ha comportat cap canvi tecnològic, sinĂł nomĂ©s de consum.

Això es pot fer perquè a l’Estat espanyol la generació d’energia és privada: hi ha moltes empreses que en generen i l’aboquen a la xarxa, i Red Eléctrica en gestiona el transport. Així es pot saber exactament quina part de l’energia prové de fonts renovables i, per tant, no genera CO2.

Meseguer admet que el canvi els ha encarit la factura entre un 3% i un 5%, i diu que «per grans consumidors suposa un esforç que només es pot justificar per una consciència ecològica que és part del nostre ADN». En aquest sentit, recorda que «som una empresa dedicada a l’esport, en un entorn on la gent és molt donada a fer esports d’exterior, i per nosaltres és important no deixar petjada ecològica, perquè és l’única cosa que podem fer». I anant encara més enllà, anima tant els consumidors particulars com altres petites empreses a seguir el mateix camí. «El gest que fem nosaltres de dedicar un puntet dels beneficis a ser més ecològics és una cosa que podem fer tots», assegura el director tècnic del Windoor. I es mostra convençut que «si tots en comprem més, arribarà un punt en què només es generaran renovables». «Nosaltres com a consumidors tenim el poder de forçar el mercat. I per això ho fem: perquè és un exemple del que es pot fer», sentencia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li