S’aixeca la vaga, però es mantenen les peticions

0
1933

Els caçadors del territori reprendran l’activitat cinegètica un cop s’actualitzi l’Ordre de vedes al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)


Els caçadors de l’Alt Empordà, representats per la Territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça, han acordat aixecar la protesta de vaga quan l’apartat 8.3 de l’Ordre de vedes sigui modificat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), tal com s’ha compromès l’Administració.
Després de setmanes de tensió sobre la comunicació de les batudes, principal motiu de l’aturada, el col·lectiu de caça i el Departament d’Acció Climàtica van arribar a un acord per desencallar la situació i encarar la problemàtica de la superpoblació de senglars que hi ha a Catalunya. L’entesa final és que els caçadors comunicaran només les batudes que es facin en espais públics, però no amb hores d’antelació tal com demanava l’Administració, sinó instants abans de començar la batuda.

LA TEMPORADA. Els caçadors catalans havien de començar la temporada el passat 4 de setembre, però de moment tenen les armes guardades a l’armer. I encara que no hagin sortit a caçar, aquests darrers caps de setmana han sortit igualment al bosc. És el cas de la Colla de Senglars de Roses, que ha sortit a fer neteja de bosc i a preparar la llenya per a l’hivern. Sobre la problemàtica actual, el cap de colla, David Salellas, explica a hora nova que des de la colla rosinca haguessin aguantat més l’aturada, «per aconseguir no notificar la batuda, ja que notificar-la un minut abans tampoc soluciona res, fins i tot pots crear més confusió a la gent que vagi a la muntanya, però es va tirar endavant per unanimitat i anem amb el que diu la majoria». Com que la zona on caça la colla en qüestió inclou Roses, Palau-saverdera i Pau, tal com declara Salellas, «nosaltres haurem de notificar, cada cap de setmana, el nostre lloc de batuda perquè segur que inclou parc natural, però encara no sabem exactament com ho haurem de fer».

EL PERILL DE LA PPA. Es calcula que, actualment, a Catalunya hi ha una superpoblació de 200.000 senglars i, segons els caçadors, per cada dia d’aturada es deixen de caçar uns 2.000 porcs. El perill de no caçar va molt més enllà dels accidents de trànsit, una de les problemàtiques també pot ser l’arribada de la Pesta Porcina Africana (PPA) i aquesta malaltia no només afecta el porc senglar si no el porc comú. El cap de colla explica que «aquesta malaltia pot venir de qualsevol lloc i s’escampa com la pólvora. Quan troben un animal amb PPA s’han de sacrificar tots els animals que estiguin a un radi de 10 km; imagina el mal que pot fer a les granges i a l’alimentació». Sobre les metodologies per encarar la problemàtica poblacional, Salellas augura que «el dia que acabi la superpoblació de senglar serà perquè entrarà la pesta o qualsevol altra malaltia i passarà el que va passar amb el conill, que ara no n’hi ha». Salellas afegeix que el món de la caça és un servei totalment altruista que ofeixen a la societat. «Ara s’està agafant amb més bons ulls, però fins ara era una activitat molt mal vista», afirma el cap de colla. I, en aquest sentit, declara que «la vaga o l’aturada també era perquè estem farts que se’ns trepitgi i se’ns menyspreï».

EL RELLEU GENERACIONAL. Una altra de les preocupacions del sector ci­negètic és el relleu. «A la colla de Roses tenim la sort de comptar amb gent jove, però, si con­tinuem així, d’aquí a 10 anys hi ha­u­rà més senglars perquè no hi hau­rà caçadors».

UNIÓ DE PAGESOS. Des del sindicat més important dels agricultors catalans, Joan Caball explica al nostre setmanari que «a les terres gironines s’hauria d’haver declarat l’emergència cinegètica» i, en aquest sentit, afirma que «la cacera és una part efectiva per reduir la població, però a les nostres comarques, i a l’Alt Empordà en especial, hi ha un percentatge massa elevat de senglars i creiem que a banda de la caça hi ha d’haver alguna altra actuació, ja que cal reduir la població de senglars pels accidents de trànsit, la pesta porcina o pel que sigui». Caball afegeix que hi ha zones on els porcs salvatges «arrasen fins al 100% dels camps i això no havia passat mai d’aquesta manera; potser hi havia un tant per cent danyat, però els danys es podien aguantar i tolerar, res a veure amb el que hi ha ara».

LA BIODIVERSITAT. A més, el president d’UP explica que la superpoblació no només afecta les collites, «també distorsiona la diversitat d’espècies de l’entorn; els senglars es mengen tot el que hi ha a terra. Hi ha espècies d’ocells que crien a terra que estan desapareixent perquè el porc és un animal que s’ho menja tot». Segons el punt de vista de Caball, «la caça no ha de parar, s’han d’incrementar els dies i l’Administració ha de fer actuacions, no entenem per quin motiu encara no s’ha declarat la situació d’emergència».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li