S’activa el segon tram del gasoducte Midcat que va d’Hostalric a Figueres

0
2119

Europa ho considera projecte d’interès comunitari i el Consell de Ministres aprova tirar-lo endavant


 

El projecte Midcat, la connexió de gas entre Catalunya i França, es podria reprendre aviat. Fa unes setmanes el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar tirar endavant amb la infraestructura. I és que dos dies abans el Parlament Europeu havia votat a favor d’incloure el Midcat a la llista de projectes d’interès comunitari. Això donaria embranzida a la infraestructura i més en concret al tram que passaria per l’Alt Empordà.

Les obres del gasoducte Martorell-Figueres van quedar aturades el 2012 a l’altura d’Hostalric després de 88 quilòmetres construïts. Ara, amb l’activació del projecte es podria abordar el segon tram que la companyia Enagás té projectat entre Hostalrich i Figueres. Això implicaria fer passar la infraestructura pels municipis alt-empordanesos de Pontós, Borrassà i Avinyonet de Puigventós [vegeu el gràfic]. Els activistes de la plataforma Resposta al Midcat tenen dubtes de la fase en què es troba actualment el projecte. I és que després de la decisió del Govern espanyol de reprendre les obres i amb la tramitació i l’estudi d’impacte mediambiental ja fets, seria el moment de posar en marxa les expropiacions. Una execució que va a càrrec de la Generalitat.

D’altra banda, però, es topa amb la indefinició de França amb aquest projecte. Des de Figueres fins a la localitat francesa de Barbairan no hi ha res projectat i de fet, l’Estat francès va aturar el procés per fer la interconnexió gasística l’any 2010 per manca de demanda. En cas que tirés endavant des de Catalunya fins a França seria la companyia gal·la TIGF l’encarregada de dur-lo a terme.

Amb tot, sobre la taula hi ha ara les intencions del Govern espanyol i el compromís europeu de dotar de finançament el projecte. El comissari europeu, l’espanyol Miguel Arias Cañete, va anunciar que té assignat un pressupost de 470 milions d’euros, dels quals 170 són per als 104 quilòmetres que Enagás té pendents en el tram que li pertoca.

Les noves planificacions sobre la canalització de gas que ha d’abastar Europa del gas procedent d’Algèria posa el 2020 com a data de finalització de les obres. La capacitat de la infraestructura seria de 230 GWh/d entre l’Estat espanyol i el francès, i de 80 GWh/d a la inversa.

Imatges del 2011 corresponents a les obres del primer tram

Tot i les xifres, els contraris a la canalització parlen de poca transparència i de contradiccions «constants». Per una banda a l’Estat espanyol es defensa el Midcat per seguretat energètica i solidaritat amb Europa per no dependre de Rússia en qüestió de gas. A França, en canvi, hi ha veus que asseguren que el flux gasístic és per proveir l’Estat espanyol, que haurà de pagar compensacions a França. Darrerament, també s’ha filtrat un informe que la Comissió Europea va encarregar sobre el Midcat. El document dubta sobre la rendibilitat econòmica del gasoducte. Tot i això, l’informe fet per una consultora externa no és vinculant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li