Sabies que…

0
1160

… l’Ajuntament ha recuperat la història del municipi a través d’una ruta per la Navata medieval?


La ruta inclou prop d’una vintena de llocs d’interès, senyalitzats i documentats a través de cartells informatius. A continuació desgranarem les dues primeres parades de la ruta: la vila medieval i la muralla i l’antiga presó.

‘VILLA HOSPITALIS’. Per saber més sobre els orígens de Navata hem de viatjar al segle XIV-XV, quan va crear-se el nucli urbà del poble, envoltant l’antic hospital que es va construir prop d’un camí medieval molt transitat, el que unia Figueres i Besalú. La institució també era coneguda popularment com a l’hospital de pobres i va entrar en funcionament l’any 1283. Els primers habitatges i petites indústries del poble van establir-se al cap de poc temps al seu voltant també. I, de fet, en aquesta primera agrupació urbanística se l’anomenava «Villa Hospitalis».

NAVATA, VILA EMMURALLADA. Les fonts apunten que la població de Navata era important com a punt estratègic, com a lloc de pas i de defensa. Els experts consideren que segurament per aquest motiu , al segle XIV o XV, es va construir una muralla per a protegir el poble. Aquesta muralla tenia quatre portals que s’obrien durant el dia i es tancaven a la nit. De l’antiga muralla de defensa en queden poques restes i és que una gran part de la pedra es va fer servir per construir nous edificis o l’església actual i l’altra es va enderrocar.

L’ANTIGA PRESÓ. La segona parada de la ruta històrica passa per l’antiga presó de Navata i va durant molts anys va estar en aquest edifici [veure foto]. Tal com desgranen les fonts històriques, abans es reaprofitaven construccions sòlides i inexpugnables, sovint les torres de les muralles, com a cel·les per a les presons municipals.Anys enrere, aquest edifici era més gran i estava format per dues zones interiors i una d’exterior. Els vianants que venien des del carrer del Pare Planes podien veure el pres que hi estava tancat. Aquesta part de la presó es va enderrocar quan es va fer la plaça de l’escultor Casamor. Actualment només queda dempeus la part interna.

LES ESGLÉSIES. Navata compta amb un total de tres esglésies. Una és l’església parroquial de Sant Pere de Navata que es va començar a construir la primera meitat del segle XVII amb estil gòtic tardà, sobre els valls i els murs de la muralla. Les restes de carreus de l’edificació defensiva es van utilitzar per bastir part del temple. La primera pedra de l’edifici religiós la van col·locar el 22 de desembre de 1638.

Una altra dels equipaments religiosos és l’església de Sant Esteve de Canelles i apareix documentada l’any 855. L’edifici actual és un temple romànic dels segles XI-XIII. La façana i el campanar daten del segle XVIII, època en què segurament també fou construïda la sagristia.

I, finalment, l’església de Sant Pere de Can Miró. És una parròquia, dedicada a Sant Pere, existent ja l’any 1019. L’antic temple, del segle XII, situat a uns 3 km de la vila i conegut com a Sant Pere de Can Miró, aquesta va deixar de ser seu de la parròquia quan va construir-se, entre 1636 i 1684, la nova església de Sant Pere dins la població de Navata.


  • Consulta l’Hora del Poble de Navata, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li