Sabies que…?

0
1126

…l’esglĂ©sia de Santa Ă€gata va ser saquejada pels francesos durant la Guerra Gran del 1794 i tambĂ© durant els primers dies de la revoluciĂł de l’any 1936?


Sabies que l’església de Santa Àgata va ser saquejada pels francesos durant la Guerra Gran del 1794 i també durant els primers dies de la revolució de l’any 1936? És una de les joies més ben conservades del patrimoni i la història de Capmany. L’església Parroquial de Santa Àgata la trobem a la plaça del Fort i està datada dels segles XII-XIII. La seva estructura és d’allò més destacable, ja que té una nau amb absis semicircular i va ser fortificada posteriorment amb dos matacans. Està construïda amb carreus de granit de mida grossa, ben polits i escairats. La volta de la nau és lleugerament apuntada. La coberta de l’absis té forma ametllada i una cornisa ressegueix i marca l’arrencada de la volta. La porta s’obre a la façana de migdia. És de tres arcs de mig punt en gradació. Els batents de la porta de fusta estan decorats amb ferro forjat. L’edifici té dues finestres de doble vessant: la que se situa al fons de l’absis no és visible des de l’exterior, ja que està amagada per la casa adossada. L’altra té una obertura amb forma de petita porta amb un arc, molt curiosa.

Un altre dels elements patrimonials és la capella de Sant Sebastià. Segons explica la història, l’any 1509, el bisbe de Girona va autoritzar la construcció de la capella de planta rectangular i campanar de cadireta, a la Vilademunt, i la trobem a la plaça de Sant Sebastià.

LES FONTS. Fins ara no havíem explicat que Capmany també és molt conegut per les seves fonts. Sobretot en destaquen les que hi havia durant el segle passat, al balneari dels Banys de la Mercè: la de la Mare de Déu de la Mercè o pudosa, que encara brolla a 24 ºC; la de Sant Rafel, d’aigua salina i sulfurosa, que brollava a 21 ºC, i la font Rovellada, que brollava a 18 ºC. Fora del poble també en trobem d’altres com ara la font del Capità, la font del Prat de can Coll de la Mata, la font de Quer Afumat o la font d’en Feliu, entre moltes altres.

L’ITINERARI MEGALÍTIC. Com hem dit, Capmany es troba als peus de l’Albera i això és sinònim de terra megalítica. D’aquesta manera i per promocionar el municipi s’ha creat el que s’anomena la Ruta megalítica de Capmany, i tal com destaquen a la pàgina web de l’Ajuntament segueix el següent recorregut per descobrir els monuments: al camí de Cantallops, a Rocamala, trobarem la Pedra Oscil·lant i quan trobem la riera de la Verneda, el dolmen d’aquest nom. No lluny del mas Quer Afumat hi trobarem el dolmen i menhir de Quer Afumat, i el menhir de Quer Afumat I. Al camí de Capmany per Comanera hi trobarem la pedra dreta Comanera I i Comanera II, el menhir Vidal, i ja al mas Martí, la Pedra dels Sacrificis. I si aneu al Museu Arqueològic del Parc de Montjuïc de Barcelona hi trobareu el dolmen de Vinya Monera de Capmany.

TERRA DE VINS. Capmany està considerada una de les zones amb més producció de vi. Hi ha prop d’una desena de cellers i tots formen part de la Denominació d’Origen Empordà. És per aquesta raó que el consistori aposta molt fort per aquest turisme i per posar en valor tot el que envolta el món del vi. Disposen d’una pàgina web visitCapmany per divulgar la història del poble i la seva activitat econòmica. Tal com el descriuen «Capmany és un indret ineludible pels amants del vi i del cava: no només podreu degustar i comprar els productes de la vinya, sinó que podreu viure tot el procés vitivinícola com la verema i l’envelliment de productes magnífics en botes de roure.


`* Pots consultar l’Hora del Poble de Capmany, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li