Sabies que…?

0
979

…l’esglĂ©sia de Santa Àgata va ser saquejada pels francesos durant la Guerra Gran del 1794 i tambĂ© durant els primers dies de la revoluciĂł de l’any 1936?


Sabies que l’esglĂ©sia de Santa Àgata va ser saquejada pels francesos durant la Guerra Gran del 1794 i tambĂ© durant els primers dies de la revoluciĂł de l’any 1936? És una de les joies mĂ©s ben conservades del patrimoni i la histĂČria de Capmany. L’esglĂ©sia Parroquial de Santa Àgata la trobem a la plaça del Fort i estĂ  datada dels segles XII-XIII. La seva estructura Ă©s d’allĂČ mĂ©s destacable, ja que tĂ© una nau amb absis semicircular i va ser fortificada posteriorment amb dos matacans. EstĂ  construĂŻda amb carreus de granit de mida grossa, ben polits i escairats. La volta de la nau Ă©s lleugerament apuntada. La coberta de l’absis tĂ© forma ametllada i una cornisa ressegueix i marca l’arrencada de la volta. La porta s’obre a la façana de migdia. És de tres arcs de mig punt en gradaciĂł. Els batents de la porta de fusta estan decorats amb ferro forjat. L’edifici tĂ© dues finestres de doble vessant: la que se situa al fons de l’absis no Ă©s visible des de l’exterior, ja que estĂ  amagada per la casa adossada. L’altra tĂ© una obertura amb forma de petita porta amb un arc, molt curiosa.

Un altre dels elements patrimonials Ă©s la capella de Sant SebastiĂ . Segons explica la histĂČria, l’any 1509, el bisbe de Girona va autoritzar la construcciĂł de la capella de planta rectangular i campanar de cadireta, a la Vilademunt, i la trobem a la plaça de Sant SebastiĂ .

LES FONTS. Fins ara no havĂ­em explicat que Capmany tambĂ© Ă©s molt conegut per les seves fonts. Sobretot en destaquen les que hi havia durant el segle passat, al balneari dels Banys de la MercĂš: la de la Mare de DĂ©u de la MercĂš o pudosa, que encara brolla a 24 ÂșC; la de Sant Rafel, d’aigua salina i sulfurosa, que brollava a 21 ÂșC, i la font Rovellada, que brollava a 18 ÂșC. Fora del poble tambĂ© en trobem d’altres com ara la font del CapitĂ , la font del Prat de can Coll de la Mata, la font de Quer Afumat o la font d’en Feliu, entre moltes altres.

L’ITINERARI MEGALÍTIC. Com hem dit, Capmany es troba als peus de l’Albera i aixĂČ Ă©s sinĂČnim de terra megalĂ­tica. D’aquesta manera i per promocionar el municipi s’ha creat el que s’anomena la Ruta megalĂ­tica de Capmany, i tal com destaquen a la pĂ gina web de l’Ajuntament segueix el segĂŒent recorregut per descobrir els monuments: al camĂ­ de Cantallops, a Rocamala, trobarem la Pedra Oscil·lant i quan trobem la riera de la Verneda, el dolmen d’aquest nom. No lluny del mas Quer Afumat hi trobarem el dolmen i menhir de Quer Afumat, i el menhir de Quer Afumat I. Al camĂ­ de Capmany per Comanera hi trobarem la pedra dreta Comanera I i Comanera II, el menhir Vidal, i ja al mas MartĂ­, la Pedra dels Sacrificis. I si aneu al Museu ArqueolĂČgic del Parc de MontjuĂŻc de Barcelona hi trobareu el dolmen de Vinya Monera de Capmany.

TERRA DE VINS. Capmany estĂ  considerada una de les zones amb mĂ©s producciĂł de vi. Hi ha prop d’una desena de cellers i tots formen part de la DenominaciĂł d’Origen EmpordĂ . És per aquesta raĂł que el consistori aposta molt fort per aquest turisme i per posar en valor tot el que envolta el mĂłn del vi. Disposen d’una pĂ gina web visitCapmany per divulgar la histĂČria del poble i la seva activitat econĂČmica. Tal com el descriuen «Capmany Ă©s un indret ineludible pels amants del vi i del cava: no nomĂ©s podreu degustar i comprar els productes de la vinya, sinĂł que podreu viure tot el procĂ©s vitivinĂ­cola com la verema i l’envelliment de productes magnĂ­fics en botes de roure.


`* Pots consultar l’Hora del Poble de Capmany, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li