Sabies que…?

0
908

Maria Àngels Anglada va escriure sobre Espolla? Deia així: «Hi ha més de trenta espècies d’arbres, a l’Albera, entre els quals la fageda més propera al Mediterrani de tot Europa; els ocells com l’àliga daurada i l’astor; mamífers com la geneta, el teixó, l’esquirol i el gorjablanc; una vintena de monuments romànics i vint-i-quatre de megalítics, sobretot els famosos dòlmens d’Espolla»


Sabies que Maria Àngels Anglada va escriure sobre Espolla? Deia així: «Hi ha més de trenta espècies d’arbres, a l’Albera, entre els quals la fageda més propera al Mediterrani de tot Europa; els ocells com l’àliga daurada i l’astor; mamífers com la geneta, el teixó, l’esquirol i el gorjablanc; una vintena de monuments romànics i vint-i-quatre de megalítics, sobretot els famosos dòlmens d’Espolla». Tal com definia Anglada, els «famosos dòlmens d’Espolla» són un tresor de la història del municipi que va començar amb la seva construcció durant els anys 3500-2700 aC. Aquesta informació la recullen als Quaderns de la Revista de Girona sobre Espolla, editats per Enric Bassegoda i Eduard Puig Vayreda .

ELS MONUMENTS MEGALÍTICS. Com bé hem dit, a Espolla no hi falten monuments megalítics, i un exemple clar n’és el curiós camp d’urnes, que està al veïnat dels Vilars i va ser descobert l’any 1886 per Antoni Balmanya. Es tracta d’una necròpolis hallstàtica, que data entre els segles IX-VIII aC. Un altre és el monument megalític funerari, un sepulcre megalític d’inhumació múltiple que trobem al paratge del Barranc, a tocar del terme de Rabós i en un lloc de pas molt antic, com indiquen les restes d’un camí de traçat medieval.

TERRA DE DÒLMENS I MENHIRS. Tan importants són aquestes restes megalítiques pel poble que amb el pas del temps i de la història, van construir la plaça del Dolmen. Es va construir el 1973 amb motiu de la inauguració de la xarxa d’aigua potable i es caracteritza perquè hi ha un dolmen artificial. Però anem al cas i a la història de veritat. Segons Vayreda i Bassegoda, les construccions megalítiques i els dòlmens es podrien relacionar amb fets llegendaris, i en destaquen que alguns van ser destruïts. Avui a Espolla en destaquen una dotzena: dolmen de la cabana Arqueta, dolmen de la Gutina/puig del Pal, dolmen de la font del Roure, dolmen dels Cantons, dolmen d’Arreganyats, dolmen de les Morelles, dolmen de puig Balaguer, dolmen de mas Girarols I, dolmen de mas Girarols II, dolmen del Barranc, dolmen del mas Gamarús i el menhir del Castellà. Un dels més antics de la zona és el dolmen de la font del Roure, que està molt ben conservat.

LES ERMITES. També són un llegat d’allò més important al terme d’Espolla: podem trobar-hi l’ermita de Sant Martí de Baussitges i l’ermita de Sant Genís d’Esprac, totes dues al nord del nucli urbà. I no podem cloure aquest «Sabies que…?» sense destacar les fonts.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li