La tecnologia utilitzada per a la museïtzació del Castell de la Trinitat dota d’espectacularitat la visita a la fortalesa
Al llarg del dissabte a la tarda el trenet turÃstic de Roses va desplaçar fins al Castell de la Trinitat tot el públic visitant que va voler participar en la jornada de portes obertes, per celebrar la inauguració de la museïtzació del Castell.
Un projecte de museografia didà ctica que explica i interpreta el monument i la seva relació al llarg de la història amb el port, la vila i la Ciutadella de Roses. Per fer-ho, s’ha incorporat un conjunt d’escenografia audiovisual i plafons informatius que guien el visitant, i alhora li fan comprendre la funció del castell, qui l’ocupava habitualment i com era la vida dins de les seves parets. Un recondicionament de l’espai que permet al visitant submergir-se en una experiència molt més intensa. Després d’aquestes millores, l’única pega que queda per resoldre és com facilitar l’accés a totes les zones a les persones amb mobilitat reduïda.
SUPORT AUDIOVISUAL. Respectant al mà xim les restauracions realitzades, s’han incorporat un seguit d’estands dotats de recreacions, material de l’època i d’una pantalla. En aquest dispositiu, el públic visitant pot veure en un vÃdeo de 4 minuts les peculiaritats del castell, com les que fan referència a l’artilleria, les fronteres marÃtimes i terrestres, la construcció i distribució de les sales, per exemple. Tots els vÃdeos s’han realitzat utilitzant la tècnica matte painting (una recreació de paisatges i escenaris utilitzant actors), que dota d’espectacularitat dins un marc didà ctic. Tots els vÃdeos estan disponibles en quatre idiomes. A part de les reproduccions dels estands, hi ha un espai amb grada on es pot projectar un vÃdeo més llarg, de 12 minuts de durada.
REACCIONS. A l’acte d’inauguració hi ha participat l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que ha valorat el projecte com una inversió necessà ria, ja que «es veurà recompensat per tres motius primordials: donar a conèixer la nostra història, recuperar el nostre patrimoni, que és allò que ens fa únics, i aportar un valor afegit a la nostra destinació turÃstica». I també Marta Felip, com a representant de la delegació del president de la Generalitat, que ha valorat molt positivament la museïtzació perquè «crear experiències turÃstiques amb valor afegit és prioritari», i defineix Roses com «una destinació turÃstica d’excel·lència».
FINANÇAMENT. El cost de realització d’aquest projecte ha estat de 592.000 euros, finançat gairebé exclusivament a través de fons municipals.
Leave a Reply