Roser Bronsoms: ‘Ens queixem perquè els protocols sanitaris que haurem de seguir només són esborranys’

0
1115

La Roser Bronsoms és la presidenta de la Cuina del Vent, un col·lectiu de cuiners impulsat per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de l’Alt Empordà. En aquesta entrevista la Roser, propietària del restaurant Can Jeroni, ens parla del cop fort que està rebent el sector i de la incertesa que els envolta. Creu que si les fronteres no s’obren la situació serà molt preocupant i admet que tot això és nou per tots


Aquesta és una època d’incertesa per tothom i per la restauració, especialment. Com estan vivint aquesta fase zero i com afronten la desescalada?
En aquests moments estem molt preocupats amb el tema dels protocols de neteja. Volem saber què haurem de fer quan s’obri, quines limitacions ens posaran, com haurem de fer-ho, com ens haurem de protegir els que estem treballant i com hem de protegir els altres. Tot això ens portarà una despesa molt alta amb tot el poc benefici que ens entrarà als restaurants. La veritat és que ens queixem perquè els protocols sanitaris encara no estan fets, tot són esborranys.

Què demanen ara mateix a les diferents administracions?
Des de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà vam fer diferents peticions, com ara demanar reducció o exempció de l’impost de les terrasses. A Figueres, que ens afecta a Can Jeroni, l’únic que s’ha aprovat és que a l’estiu no haurem de pagar per ocupació de la via pública. Cada ajuntament ha d’anar decidint què fa en aquest i altres aspectes. El cas és que amb la fase 1, que havíem de tenir aquest dilluns, només podem obrir les terrasses amb el 50% d’ocupació. Els clients tenen prohibit entrar dins del local, tampoc no podran fer ús del lavabo.

Com esteu treballant aquests dies?
Totes les empreses de la Cuina del Vent hem fet ERTOs i obrir els restaurants no és fàcil. En el meu cas, a mi la gestoria em diu una cosa i l’associació me’n diu una altra. Jo no faig menjar per endur perquè no sé si aquests expedients es poden anar fent progressius i com que no veig res clar, ara mateix no m’arrisco. Nosaltres el que volem és que quan obrim tinguem els expedients progressius, que puguem anar agafant gent a mesura que tinguem feina. Es tracta de protegir els nostres treballadors i també a nosaltres mateixos, sobretot que ells puguin cobrar i que no els hàgim d’acomiadar. Hem d’estar tots coberts, ells i nosaltres.

La temporada turística la podreu salvar?
Si no s’obren les fronteres, la situació serà molt preocupant. Ara mateix estem a l’expectativa, tot això que està passant és nou per nosaltres. Quan s’obri una altra vegada veurem si la gent té seguretat d’anar als llocs, si es podran fer reunions de més de deu persones i s’agafarà el costum d’anar a buscar menjar i emportar-te’l a casa. Jo crec que la cosa anirà per aquí. Si els grups no es poden fer al restaurant la gent els farà als domicilis. Potser si tens convidats aniràs a buscar el plat principal, faràs els aperitius, i les postres les aniràs a buscar a la pastisseria. Potser tindrem sort i les coses aniran més així. Canviarà la situació. Una altra cosa que segur que es queda és la de les reunions virtuals. Amb la Cuina del Vent ens trobem que un és de Llançà, l’altre de Roses, alguns de Figueres, de Pont de Molins i ara també de Sant Quirze de Colera. Les reunions es mantindran per Zoom, que va millor, i potser en farem un parell de presencials a l’any.

Què fan els cuiners aquests dies si no poden obrir els restaurants? Experimenten?
La veritat és que la majoria continuem cuinant. Hi ha gent que està fent cartes noves. Altres opten per servir menjar a domicili, per exemple, el Falconera de Roses o l’Emporium de Castelló d’Empúries. I jo, ahir per exemple, vaig fer pa, que no n’havia fet mai. Ah, i si no cuinem netegem a fons les cuines. Hem tirat congeladors endavant i netegem. No tenim obert però treballem a dins.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li