Robert Capa i l’exèrcit oblidat

0
1827

Aquest diumenge passat s’inaugurà, al Museu de l’Exili de La Jonquera (MUME), l’exposició «Robert Capa i l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers», amb la presència de la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, i un nombrós públic. La mostra, comissariada per Michel Lefevre i Gregori Tuban, ha estat resultat de la col·laboració entre el MUME i l’Ajuntament i el Memorial d’Argelers. I se centra en les imatges que el prestigiós fotògraf va poder fer el 1939 en aquest camp i en altres camps de concentració de la República francesa, on foren internats una gran part dels exiliats de la retirada republicana del 1939.

Les imatges de Capa són colpidores i emocionants. No en va parlem d’un dels fotògrafs més importants del segle xx. I el més conegut dels que es dedicaren al fotoreportatge de guerra; una activitat d’alt risc que li costà la vida. És, doncs, un clàssic indiscutible del gènere.

Les fotografies, algunes d’inèdites, formen part de la «maleta mexicana» (plena de negatius seus, i dels seus companys, fets durant la Guerra Civil del 1936-1939), que no es donà a conèixer públicament fins al 2007. A part de la vàlua artística, estètica i humana, que és innegable, són també un document de primera que ens permet veure la precarietat en què van haver de viure els internats (soldats, però també dones i criatures) durant els primers moments de l’estada als camps. Això es fa palès especialment en les fotos d’Argelers, on Capa va poder disposar d’una llibertat de moviment que no tingué en altres llocs d’internament.

Hi ha una càrrega emocional en totes aquestes fotografies (i, de fet, en totes les que va fer Capa i, en general, en les fetes pels fotògrafs de guerra d’abans i d’ara) que és una conseqüència directa de la crua realitat que retraten. La presència de la mort i del perill fa que, en tots aquells que viuen aquesta experiència límit, es valori més intensament la pròpia vida. Inevitablement, això queda reflectit en les fotos que fan els bons artistes, els bons reporters. I no hi ha dubte que Capa va ser un dels grans entre els grans.

Amb aquesta exposició s’inaugura el nou curs del MUME, que vindrà marcat per la celebració del 15è aniversari de la seva inauguració, que va tenir lloc el desembre de 2007. És el primer d’un seguit d’actes que es perllongaran fins al desembre del 2023 i que han de servir per fer balanç del passat i reflexionar sobre el present i futur del museu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li