Resiliència

0
2101

Com a individus tenim un pensament, una manera de comportar-nos i actuar, una ètica i una coherència entre el que pensem i fem, encara que sigui de manera inconscient. I, com a individus, som percebuts i jutjats per les persones amb qui tractem. Una altra cosa és quan deixem de ser individus: les persones necessitem conviure, necessitem comunicar-nos amb els nostres congèneres, aquesta convivència i aquesta necessitat de parlar i sentir-nos partícips de la societat en què vivim és part de la nostra essència. I, és aquí, en aquesta pertinença al grup, on ens convertim en éssers sociables, ara bé, la sociabilitat dels individus genera un comportament col·lectiu.

Hi ha molts exemples de com actuem quan ens deixem portar pel grup, si escollim l’últim cas mediàtic, el dels pares de dos equips de futbol infantil embolicant-se a coques i poguéssim parlar amb agressors i agredits, veuríem que la immensa majoria d’ells són persones sensates i res violentes, en el seu dia a dia; una altra cosa és el seu comportament col·lectiu, en un moment d’ànims encesos, en els quals l’ofuscació del moment es converteix en ira i aquesta es tradueix en una acció asocial i violenta, una conducta amb què avergonyim els nostres fills: en moments així, l’exemple que els transmetem és poc edificant, poc educatiu i d’un valor moral nefast, en definitiva, un mal exemple del qual ningú està exempt.

Durant els últims anys, els 11 de setembre, a Catalunya, han estat dies de grans i pacífiques manifestacions, exercides sense violència, grans mostres de civisme; dies d’alegria i reivindicació. No podem ignorar que manifestacions tan multitudinàries estan organitzades i dirigides per entitats i estaments que tenen la capacitat de fer-ho i, en aquest exemple, entitats i estaments que han sabut dirigir pacíficament a una multitud de ciutadans.

Un altre exemple, el podem trobar després dels atemptats de l’11 de març de 2004 a Madrid: centenars de milers de ciutadans de Madrid, de Barcelona i altres poblacions de l’Estat van ser voluntàriament a donar sang als hospitals. Milions de trucades i missatges es van creuar aquell dia solidaritzant-se amb les víctimes i amb els ciutadans madrilenys. També, mitjançant les xarxes socials, els ciutadans van organitzar manifestacions contra les mentides i manipulacions del govern presidit per José María Aznar.

El moviment del 15-M es va instal·lar a la Puerta del Sol, de Madrid ia la plaça de Catalunya, de Barcelona, ​​durant dies sense altercat digne de menció. Els ciutadans van debatre sobre els seus problemes i les seves possibles solucions; problemes que no es reflecteixen en les dades macroeconòmiques i que no solucionen aquells que haurien de fer-ho; problemes irresolts que no estan causant violència social, de moment; problemes que s’han d’afrontar i consensuar la seva solució, si no es fa, la multitud pacífica pot convertir-se en una massa que es manifesti violentament.

La solidaritat és un dels exemples més bells amb què actua una societat. Solidaritat que ens permet desitjar i projectar-nos cap a un futur que somiem millor, més, en aquests temps difícils de desànim i desassossec.

Com a individus tenim els nostres objectius i els nostres somnis, fins i tot, sent indolents busquem complir les nostres expectatives. De vegades, ens perdem pel camí, d’altres, és la vida qui ens dóna un revés del qual triguem a recuperar-nos, en aquests moments necessitem l’ajuda de les nostres famílies i amics, i de vegades, la soledat és la resposta, quan no la incomprensió i l’allunyament. També, en aquests casos extrems, en els quals pensem que tot està perdut, algú ens dóna la mà i ens brinda la seva companyia i amistat: voluntaris per parlar amb persones que estan soles, persones que passen els seus dies de vacances rescatant nàufrags de les pasteres que fugen de la guerra i la fam o voluntaris del banc d’aliments, de Càritas, de Creu Roja i de tantes organitzacions no governamentals que lluiten, acompanyen i vetllen pels desheretats d’una societat, en la adversitat, podem contemplar les diferents sorts de la fortuna.

Històricament, tenim molts exemples d’atrocitats comeses per les masses, aquests ciutadans, la desesperació els fa vulnerables. Aquesta debilitat social i individual és aprofitada per inocular a la ciutadania el virus del populisme, el feixisme, la intolerància, la xenofòbia o el nacionalisme que converteixen la multitud serena i pacífica en masses manipulades que busquen en l’altre el culpable de tots els seus mals. Les proclames de líders polítics com Donald Trump o Marie Le Pen, per citar els dos exemples més notoris, es dirigeixen a la massa, no als ciutadans, no a la multitud cívica, volen convertir en multitud als individus amb l’únic objectiu de imposar les seves idees ultraconservadores i nacionalistes davant d’una economia globalitzada que va per davant dels estats i les seves estructures de poder.

Aquest cap de setmana, s’han complert els 60 anys de la signatura dels tractats de Roma, que van originar la Comunitat Econòmica Europea; un aniversari per celebrar el que les societats europees van ser capaces de construir després del desastre de dues guerres mundials, ara bé, un aniversari que es commemora en el pitjor moment de la Unió Europea: els estralls de la crisi econòmica són evidents a la UE, tant, que han donat lloc a la seva fragmentació, tant, que segons siguin els resultats de les eleccions franceses, la fractura pot ser encara més gran, en originar un efecte dòmino, en el qual els països fundadors de la unitat europea abandonin l’ideal de cooperació , que tanta prosperitat i estat del benestar han creat en el vell continent.

Després de la crisi de 1929, el feixisme i el comunisme van ser els dos moviments que van imposar la seva hegemonia durant la dècada dels trenta del passat segle. Va haver-hi excepcions, com els Estats Units, del president Roosevelt i el seu New Deal. Precisament, aquest nou tracte amb els seus ciutadans és el que hauria de buscar la Unió Europea, i més, en el pitjor moment de la seva història. Els europeus hem de recordar als nostres polítics i governants nostres valors com a societats obertes, tolerants, participatives, democràtiques.

Europa necessita reconstruir el seu model social, trencat per la crisi, per prosseguir amb el seu procés d’integració, única manera, al meu entendre, que Europa tingui veu en un món globalitzat: Europa, i els seus estats, no estan convidats a participar en el nou status quo de les relacions internacionals, en el qual les capitals importants són Washington, Moscou i Pequín. Els pobles d’Europa han de preservar el llegat polític i social construït en els últims seixanta anys de la seva història, un llegat, les arrels trobem a la Il·lustració i que s’oposa al model que intenta imposar Donald Trump o l’autoritarisme de Vladímir Putin o al capitalisme d’Estat sense democràcia del president xinès, Xi.

Com a individus podem mirar la vida des de la nostra pròpia percepció, deixar-nos guiar pel nostre interès, pels nostres pors o per la nostra ambició, com a persones que tenim una família, que pertanyem a una comunitat, el jo, forçosament es converteix en nosaltres. I, sí, nosaltres podem actuar pels nostres interessos, les nostres pors i ambicions, però, necessàriament, en un món en el qual la nostra societat no és hegemònica, ens cal ampliar el concepte de nosaltres i transcendir-a un nosaltres global. El que no ens podem permetre és que les relacions internacionals, és a dir, la convivència entre nacions, tornin a una dialèctica del propi interès (primer Amèrica, de Trump), de la por (major despesa en defensa) i l’ambició d’imposar les hegemonia ( aquí, nord-americans, russos i xinesos competeixen sense treva).

La resiliència, és a dir, la capacitat que tenim individual i col·lectivament les persones de recuperar-nos de les adversitats, per continuar ideant i somiant un futur comú i millor, és l’argument que ens ha de permetre trobar i desenvolupar els recursos que ens permetin sortir de la crisi, que les nostres societats europees pateixin per la ineptitud d’una classe política que ha oblidat, que els individus, és a dir, les persones, els ciutadans estan abans que els interessos econòmics i de mercat d’unes elits, que veuen en els seus semblants a consumidors , a empleats ¿o súbdits ?, a què inocular el virus de la precarietat laboral o la malaltia de la por.

Sotmetre’ns, per inculcar la intolerància, el totalitarisme i deixar-nos cada vegada més tancats en nosaltres mateixos, aquesta manera d’individualisme mal entès, cec, que origina les repúbliques independents de les nostres cases, i al seu torn, ens indueix a la solitud més profunda: la de d’estar permanentment connectats a les xarxes socials i incomunicats amb les persones reals.

Som individus, ciutadans, som una multitud adormida que no vol convertir-se en massa, ni ser una multitud, ni veure arrossegada, uniformement, a la pobresa d’esperit i material. Ens hem d’indignar davant el pensament Ăşnic i desenvolupar un pensament crĂ­tic que ens retorni els valors de les nostres societats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li