Requesens, bosc terapèutic

0
2658

Sèlvans i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona presenten els primers banys de bosc a l’Alt Empordà


 

De la cultura japonesa o més oriental ens arriben cada vegada més influències que anem incorporant a casa nostra. Una mostra són els banys de bosc que s’estan estenent pel país en els darrers anys i a l’Alt Empordà ja hi ha un espai per l’anomenada medicina forestal. Es troba a Requesens, al terme municipal de la Jonquera.

Al Japó els banys de bosc s’anomenen shinrin-yoku, que vol dir ‘estades i caminades pausades per boscos madurs’. Alguns estudis han demostrat els beneficis terapèutics d’aquestes sessions, sigui per persones que pateixen estrès, ansietat o algun tipus de cardiopatia. Tot i això, a les comarques de Girona s’està oferint aquesta activitat també com a producte turístic. De fet, a finals de maig l’associació Sèlvans va presentar -amb el suport del Patronat de Turisme Girona Costa-Brava- el primer bosc terapèutic de l’Alt Empordà. En un punt de l’entorn de Requesens ja hi ha un indicador que ens avisa de l’itinerari de bosc terapèutic i que segueixen els grups que s’apunten a l’activitat amb un guia format per la Universitat de Girona en boscos terapèutics.

Montserrat Moya, coordinadora de Banys de Bosc Sèlvans, explica que el bany de bosc és una caminada d’unes tres hores per un bosc madur «amb l’objectiu de reconnectar amb la natura, d’una forma molt conscient i tenint molt en compte aspectes que normalment ens passen per alt».

El mètode Sèlvans consisteix bàsicament en exercicis de respiració i algun molt senzill de ioga però sense «gaires contorsions», només es tracta de treballar el silenci i la lentitud per aconseguir aquesta reconnexió amb la natura. En aquests grups hi ha un màxim de 14 persones i no s’accepten menors de 16 anys ni mascotes. «Bàsicament perquè es treballa la lentitud i el silenci i a la infància i a l’adolescència costa estar en complet silenci tanta estona», diu Moya. El preu del bany de bosc a Requesens és de 27 euros per persona però en general les activitats d’aquest tipus a les comarques de Girona costen entre 22 i 27 euros. Els participants a les sessions poden ser turistes de natura, persones amb alguna patologia com les descrites anteriorment o també grups d’empresa. El guia facilita estores, si és necessari per l’activitat, i s’aconsella, això sí, portar un bon calçat, aigua i repel·lent pels mosquits.

LA CUSTÒDIA. Arribar a tenir un itinerari terapèutic és una de les tasques de l’associació Sèlvans. I és que cal el consentiment i l’aprovació del propietari forestal. Des de l’associació s’insisteix que «una estratègia per protegir els boscos madurs és fer veure al propietari que a banda de tallar un bosc per treure rendiment, mantenir-lo dempeus pot aportar també molts beneficis». Sèlvans promou així el contracte de custòdia segons el qual la propietat del bosc es manté sempre en el titular dels terrenys i aquest rep un import pels serveis ambientals que s’ofereixen en l’espai terapèutic. És a dir, el propietari forestal també obté beneficis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li