Renovables, sí! Però no a qualsevol preu

0
1310

L’energia és una de les assignatures pendents de la nostra societat. Generar una energia que no malmeti el medi ambient i que ens permeti viure en harmonia amb el nostre entorn, sense sobreexplotar-lo i pressionar-lo de manera que l’esgotem, a poc a poc, però sense remei.

L’aposta clara i decidida per la generació d’energia verda, sostenible i neta és, sense cap mena de dubte, una aposta que cal fer i que, a Esquerra Republicana, fem. Perquè el nostre compromís amb el planeta, i amb el país, és un compromís ferm que passa per desenvolupar un sistema d’energies netes que permeti l’abastiment de totes les famílies catalanes amb energies respectuoses amb el nostre entorn.

Un entorn privilegiat, l’Alt Empordà. Un entorn que combina mar i muntanya amb una plana de terreny agrícola. Que combina la vida urbana amb la rural, el turisme amb la ramaderia i la pagesia. Un entorn que valorem i estimem i que cal preservar i estimar més que mai.

Fa dies que llegim notícies de la proliferació de projectes per instal·lar generadors d’energies renovables a la nostra comarca. Projectes que, tot i el que pugui semblar al principi, no ens apropen a aquest canvi de model. Projectes que es vesteixen de progrés i evolució ecològica, però que tenen un rerefons totalment econòmic, d’oligopolis energètics, amb macroempreses darrera. Projectes que no canvien el model, sinó que simplement transiten cap a la «modernitat».

Esquerra Republicana diu un SÍ rotund a les renovables i aposta clarament per la instal·lació de captadors amb el model de microcomunitats energètiques. Comunitats de la gent, de les veïnes i els veïns. Comunitats instal·lades aprofitant els espais que l’evolució actual ens ha donat i que no trinxin el territori de forma irresponsable. Sostres de naus en zones industrials, cobertes d’equipaments municipals (que solen estar agrupats), marges d’autopistes o carreteres… El territori té molts espais perfectes per acollir aquests captadors que no envaeixen el terreny agrícola i que no modifiquen el paisatge: un bé altament preuat que cal protegir, també rotundament. Comunitats autogestionades per l’administració local o pels mateixos veïns i veïnes que rebran l’energia. Comunitats que no alimentin empreses de l’IBEX.

Els projectes presentats al nostre territori, com el de l’Escala o també el de la Jonquera, són projectes que preveuen grans extensions de terreny (a l’Escala quasi 34 hectàrees de sol agrícola) que, evidentment, necessiten una inversió inicial reservada només a empreses com Endesa o similars. Justament les empreses del monopoli energètic.

Un canvi de model vol dir un projecte pensat, estructurat i socialment just que res té a veure amb aquest tipus de projectes. A Esquerra Republicana diem SÍ, alt i clar, a les renovables, però també diem NO, alt i clar, a pagar un preu inassolible pel territori, el paisatge i la història dels nostres pobles. Renovables, sí. Però no a qualsevol preu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li