Remei Costa: «L’escola és l’eix vertebrador del municipi de Ventalló»

0
2654

És l’alcaldessa de Ventalló des de 2018. En aquesta entrevista explica quines són les problemàtiques reals del municipi i en destaca, la més important: l’escola municipal


Primera alcaldessa de Ventalló, com valora el seu darrer mandat?
Vaig entrar a final del mandat de Joan Albert, ell va deixar l’alcaldia i vaig agafar-ne el relleu fins a les eleccions passades, i vam revalidar el càrrec. Aquest mandat, com a tots els ajuntaments, ha estat marcat per la covid i les emergències, només d’entrar em vaig trobar amb el temporal Glòria, i d’una emergència a l’altra, de seguida va entrar la covid, i a l’estiu passat, l’experiència dels incendis. Per tant, ha sigut un mandat presidit per les emergències. M’ha faltat temps material per tirar endavant els projectes que havíem emprès, tot i que no els hem deixat de banda, com ara l’escola. Som un municipi de deu veïnats i això fa que hi hagi dispersió territorial i no podem perdre cohesió. Si perdem cohesió perdem la identitat. El fet que l’alumnat vagi a l’institut de l’Escala des dels dotze anys fa que a partir de llavors ja no li interessi formar part de casals o associacions de Ventalló i això ens ha fet un cert mal. I si hi sumem que tenim deu veïnats, per a nosaltres l’escola és l’eix vertebrador del municipi. Les relacions socials es fan a l’escola i a la llar d’infants i d’aquí es crea associacionisme, que és el que tira endavant els projectes de poble i les celebracions. Al poble hi ha molta gent que no va a escola de Ventalló, i no per motius de la proposta educativa, el motiu real és el centre, que no es troba en les condicions que hauria d’estar.

El departament d’Educació el 2009 us diu que s’ha de fer una escola nova. Què ha passat que encara no la teniu?
Entre el 2010-2011 es licita i s’adjudica l’obra i durant aquest període hi havia un gran trasbals a la Generalitat, i amb la partida que es va destinar a aquesta adjudicació no sabem què va passar ni tampoc hem pogut aclarir si l’empresa adjudicatària va rebre cap indemització… La qüestió és que teníem l’obra licitada i adjudicada i se’ns va fer anar, als pares de l’escola, a una reunió i ens van ensenyar amb diapositives les instal·lacions, els plànols… però no es va arribar a fer. Han passat els anys i durant molt temps ens han dit que era per un tema econòmic, per la crisi, fins que vaig arribar a l’Ajuntament i vaig demanar hora amb el director dels Serveis Territorials i em va dir: «no sé de què em parles», i vaig anar-hi amb tota la documentació i me’l vaig creure. El problema és que a partir d’ara ens fan començar de nou, des d’aquesta reunió l’escola està marcada com a prioritària, però la construcció d’un nou centre en una altra ubicació ens ho complica, no és una remodelació de l’actual, és traslladar l’escola a un altre terreny. Això no ho fem per voluntat pròpia, és perquè els terrenys on hi ha l’escola estan afectats d’inundabilitat. Des de l’Ajuntament no entenem que no sigui un tràmit d’urgència. Ara ens diuen que hem de tornar a començar i que la normativa s’ha complicat i hem d’estar quatre anys de tràmits abans de tenir l’escola nova. Sempre m’han dit que al gener d’aquest any hi hauria una resolució del Govern de la Generalitat i a hores d’ara encara no ha sortit. Fa gairebé tres anys que la Generalitat no acorda cap construcció de nova escola a Catalunya. Ens trobem en una situació complicada.

Si un poble es queda sense escola, un poble mor. Ho creu així?
I no ens ho podem permetre. Pel fet de ser deu veïnats, estem descohesionats perquè els veïnats propers a Viladamat fan vida a Viladamat, els propers a l’Armentera fan vidaa l’Armentera, i no ens podem permetre passar més temps sense una escola que ens cohesioni. Fent números, parlem de gairebé trenta nens i nenes que estan empadronats al municipi, però no van a l’escola de Ventalló. Tenim una ràtio de poc més de seixanta alumnes, i ja es veu que no coincideix amb la ràtio de la llar d’infants, on n’hi ha trenta… Per tant, hi hauria d’haver cent alumnes i ho necessitem com l’aire que respirem.

Parlava dels deu veïnats, entenc que tots deu dins el mateix pressupost municipal i amb necessitats molt diferents. Com és la gestió d’aquesta realitat?
Complicada, ja que tenim deu enllumenats públics, tres xarxes d’aigua, dues depuradores, quatre estacions de decantació… Tot es multiplica i la gestió municipal es complica. Tenim un equip de treball molt bo i tothom s’hi implica al 100%, a vegades, fins i tot fora dels seus horaris. I ho gestionem amb els recursos que tenim; avui contractar des de l’Administració és molt complicat.

A banda de l’escola, quines són les necessitats actuals de Ventalló?
He demanat a Carreteres que ens facin la incorporació a l’entrada de Ventalló més segura, l’accés al poble que va de la carretera d’Orriols a l’Escala, ja que té una entrada molt insegura i és on hi ha el pavelló, el centre sanitari, la llar d’infants… És per això que hem demanat un carril central o una entrada més segura, i és prioritari. Ara també estem fent obres a la xarxa d’aigua perquè era molt antiga i hi havia tubs d’uralita i trams de plom, i s’està renovant tot. A més, fem el paviment nou de les places que després enllaçarem amb l’entrada del poble. A part de millores als nuclis, per exemple, a Vila-robau tenim una església romànica amb pintures del segle XI que estava abandonada i hem aconseguit una cessió del bisbat, de quaranta anys, i una subvenció de la Diputació de Girona per restaurar les pintures, i diuen que segurament són pintures del Mestre d’Osormort, que va pintar l’església de Cruïlles, i és una troballa important.

D’altra banda, per a nosaltres, l’eix vertebrador del municipi és l’educació, després hem d’encarar els residus i tot els sistema de recollida i depuració d’aigües i posar en valor el poble, la feina dels pagesos, i no treure’ls espais ni recursos. Els pagesos són els jardiners del territori. Si la pagesia desapareix, perdem el territori, el paisatge, qui ens alimenta… I d’altra banda, volem ser punters culturalment i volem posar en valor el patrimoni que tenim. Estem oberts a festivals i crec que aquest any, per primera vegada, serem una de les seus del Festival de Teatre de Fabià Puigserver. I volem fer caliu cultural i tornar a recuperar la Gauche Divine que teníem a Ventalló. Sabem que no es podrà recuperar, però volem mantenir-ne el llegat. També tenim un projecte molt bonic, que estem treballant juntament amb Torroella de Montgrí i Palau-saverdera i la Taula del Sènia, i és que tenim un camp d’oliveres mil·lenàries. Vam contactar amb la Taula del Sènia i vam demanar ajuda per saber si aquelles oliveres tenien 100, 300 o 1.000 anys i ens van dir que hi ha uns criteris marcats per saber-ho i vam veure que podria ser que les oliveres que tenim aquí plantades siguin de quan quan van entrar aquí els romans. Dius 2.000 anys molt ràpid…

Foto: Àngel Reynal

A més, Ventalló és terra d’olis, com es potencia el producte?
L’oli és inclusiu i el vi, sovint, és excloent perquè ni la mainada o la gent malalta en poden prendre. En canvi, d’oli sí. I l’olivera, en si, és el símbol de la resiliència, i a partir de la Fira de l’Oli voldríem establir alguna mena de premis perquè les oliveres mil·lenàries, a la primavera, s’omplen de rebrolls i voldríem repartir un rebroll d’aquesta olivera a la gent, és molt poètic. I amb l’alcalde de Torrolla de Montgrí, que busca potenciar el Montgrí perquè quan hi havia oliveres no es cremava i d’ençà que hi ha pi es crema més… I voldríem potenciar tota aquesta part.

L’any passat vau tenir l’ensurt del foc. Enguany s’ha preparat el territori?
Sí, l’incendi no va ser el que podia ser perquè els terrenys ja havien estat netejats i amb l’ajuda dels pagesos que van sortir amb els tractors a llaurar i els ADF, el mateix foc va trobar el tallafoc. Els pagesos i veïns es van posar a disposició dels ADF i van treballar tota la nit, i és per això que se’ls va fer un reconeixement i vam entregar-los un val de gasoil perquè ho van pagar de la seva butxaca i he de dir que molts d’ells no van acceptar el val perquè van dir: avui per tu, demà per mi.

Per què la població de Ventalló té la factura de l’aigua més elevada de la província?
Hi ha molts problemes i si he de ser franca, he de dir que hi ha problemes on la responsabilitat és de l’Ajuntament i d’altres no. Hi havia pactes antics que s’havien fet fa temps, hi havia un conveni amb tres municipis per fer una xarxa comuna i un dels municipis va sortir a última hora i els costos fixos que s’havien de repartir entre tres es van repartir entre dos pobles. I no sé si va fallar l’Ajuntament, les presses o què… Estem intentant arreglar-ho. Tenir tres xarxes d’aigua diferents ho complica molt. I un altre tema important va ser que el PUOSC contemplava el pou nou, que s’havia de pagar amb el PUOSC, però no va arribar mai i l’Ajuntament va arribar a un acord d’emergència amb SOREA i a final d’any vam demanar què devíem perquè la gent de la població no hagués de pagar més per aquesta obra. El nostre objectiu és pagar l’aigua a un preu just i continuem treballant perquè així sigui.

Amb la mirada a les eleccions municipals de 2023?
Estem intentant fer una llista i ara que he après com funciona, penso que és el moment de buscar el que necessita l’Ajuntament. Quan aterres saps poca cosa, tens clar que vens a treballar per a tothom i intentem tenir aquest tarannà obert i d’empatitzar amb tothom.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li