Reflexions personals nadalenques: decĂ leg interrogatiu

0
1066

Enmig de les festes nadalenques, estrenat ja el 2017, a banda de desitjar, no per imperatiu de dates sinó molt de cor, a tots els lectors un any molt ric i generós en coses bones i molt pobre i gasiu en dolentes, proposo 10 interrogants que tot sovint, i aquests dies encara més, em plantejo:

1. No haurĂ­em de celebrar pas l’entrada de l’Any Nou i sĂ­, pel contrari, el final d’un any al qual ja hem arribat, bĂ© o malament, mentre que el que comença Ă©s  una incĂČgnita que no sabem com serĂ  fins que acabi? En aquests casos valguin els bons desitjos o, potser, aquella il·lusiĂł de la infantesa quan estrenĂ vem quelcom.

2. Per quĂš l’ambient de famĂ­lia, d’amics, de joia, d’il·lusiĂł, d’alegria no s’intenta  perllongar al llarg dels dotze mesos, fins a empalmar amb les festes nadalenques de l’any segĂŒent?

3. Per quù canvien tan sovint les lleis d’Educació i no es busca un gran pacte estatal, sobre un tema tan important que afecta la formació dels futurs ciutadans i ciutadanes del segle XXI?

4. Per quÚ no som més respectuosos amb la natura? Intentem protegir-la i gaudir-la molt més.

5. Per quÚ avui es radicalitzen els extrems socials i cada cop hi ha més distància entre rics i  pobres i es veuen més marginats, rodamons, gent sense sostre pels carrers?

6. Per quĂš els mass media no potencien molt mĂ©s la cultura,  i  des de les institucions no la protegeixen mĂ©s –rebaixant, per exemple, l’IVA– o es donen mĂ©s facilitats per difondre-la i per quĂš no s’aprofiten mĂ©s els aniversaris,  centenaris  per actualitzar  el llegat de figures de l’art, la literatura, la mĂșsica, la ciĂšncia?

7. Per quĂš tot inici d’any significa una pujada automĂ tica de preus en el serveis: llum, gas, aigua, transport pĂșblic? I per quĂš no una baixada? Per quĂš els polĂ­tics i cĂ rrecs institucionals no s’abaixen el sou?

8. Per quĂš les pensions, ja minses per se,  pugen nomĂ©s un 0’25,  quan es malbarata   molt diner en corrupciĂł, en targetes opaques;  en frau, en obres pĂșbiques faraĂČniques poc operatives, en duplicitats de cĂ rrecs, institucions i no es controla el submergit o negre?

9. Per quĂš tot sovint l’interĂšs personal prima sobre el bé  comĂș, des d’una comunitat de veĂŻns, fins a un negoci, una empresa, un organisme, una instituciĂł, un partit polĂ­tic?

10. Per quĂš en l’escala de valors prima el financer, el comercial, el lucratiu, fins i tot en les festes nadalenques, damunt de l’humanitari? Sedueix massa  “Poderoso caballero es don Dinero” en una societat consumista, dominada avui per tres reis, no mags:  diner,  mĂČbils i  mass media. Amb raĂł ja en l’ùpoca del barroc es deia que “La pluma corta mĂĄs que la espada”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li