Raventós dona una escultura a la FSE

0
1051

L’escultura ‘Maleïda covid-19’ esta situada a l’entrada d’emergències de l’Hospital de Figueres


 

Una fina capa de pluja va fer acte de presencia divendres al migdia a l’entrada d’urgències de l’Hospital de Figueres en la inauguració oficial de l’escultura Maleïda covid-19, una peça donada per l’artista de Rabós de l’Empordà, Xavier Raventós, on s’hi identifica clarament la forma del coronavirus. En la presentació, celebrada en petit comité, el director gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, ha afirmat que «estem molt contents per tenir aquesta obar d’art». Masferrer ha agraït a Raventós la donació de l’obra, i n’ha destacat la «semblança que té amb el virus».

Per la seva banda, l’artista ha explicat com creu que serà acollida la seva peça, «penso que un treballador d’aquí quan ve a treballar i veu això, deu pensar que la gent s’enrecorda d’ells, que els hi agraïm», explica Raventós, «l’època dels balcons és molt maca, però es poden fer moltes altres coses» afegeix.

MALEÏDA COVID. L’escultura de Raventós representa de forma clara el virus de la covid-19. Té una alçada aproximada d’uns dos metres d’alçada, i esta formada exclusivament per metall. Com a curiositat s’en pot destacar que bona part dels ferros provenen de barrils. A l’estructura esfèrica, hi ha afegit diversos claus de diferents mides, que aconsegueixen representar de forma bastant fidedigna la imatge de la covid-19.

L’ARTISTA. L’escultor barceloní Xavier Raventós (1951), establert a Rabós de l’Empordà, va decidir crear aquesta peça artística després d’efectuar una donació de tres escultures a l’Hospital Clínic de Barcelona «és cert que em van operar al Clínic, però el meu hospital de referència és aquest», comenta. Des de que va proposar la idea a l’administració de l’Hospital, tot han estat «facilitats» puntualitza.

Les escultures de Raventós provenen de peces de metall que reutilitza: «Sempre és ferro reciclat. Compro ferro a la ferralleria, es deuen pensar que sóc boig» comenta amb un somriure. Aquesta en concret és doblement reciclada «l’esfera la tenia feta fa anys. La vaig crear pensant en fer alguna cosa referent a la globalització. Volia representar la bola del mon, però això de la covid-19 significa una mica el mateix, és tot el món que es troba ple de covid. Quan vaig veure la peça ho vaig tenir clar».

De fet, a diferència d’altres artistes, ell centra el seu procés creatiu en una única obra. «Cadascú té les seves manies, jo no treballo en dues obres o tres a la vegada. Començo una i l’acabo. De fet, si estic acabant una obra, la deixo pel dia següent, així no començaré el dia en blanc». Les seves escultures estan ubicades a la seva a la galeria de Llançà, que afortunadament va poder obrir en el període estival.

Cada creació té el seu propi temps: «quan em demanen quan trigo a acabar una escultura, dic que trigo 69 anys. Tot porta molt treball mental, d’agilitat… que s’adquireix amb tot aquests anys d’experiència». Raventós és una persona exigent amb la seva feina: «Estic molt convençut del que faig. Si una cosa no m’agrada, la deixo arraconada», afirma.

Tot i que esta satisfet amb el resultat de Maleïda covid-19, encara li agradaria una cosa més: «A mi m’agradaria que molts artistes s’hi sumessin. Tant de bo tots els artistes de Catalunya fessin el mateix i a cada hospital hi hagués una, dos o tres obres d’art. Seria fantàstic», conclou l’escultor. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li