Ramon Garnatcha: «Si tens temps d’estar a la cuina, el dinar et surt molt més econòmic que el precuinat»

0
692

«Nosaltres som una carnisseria amb productes de cavall i per això tenim bona part de la clientela que no és de Figueres», diu el propietari de la Carnisseria Garnatcha de Figueres


En Ramon Garnatcha i la Montse Tort són els propietaris de la Carnisseria Garnatcha de Figueres. La tercera generació d’un negoci que va obrir l’àvia d’en Ramon el 1936. Malgrat el pas del temps, continuen sent especialistes a elaborar productes amb carn de cavall. I tot i que els principis no devien ser fàcils, no recorden una època tan complicada com la que acabem de superar.

Com han afectat al negoci les dificultats viscudes el 2020?
Bé, nosaltres som una carnisseria amb productes de cavall i per això tenim bona part de la clientela que no és de Figueres. El fet que no es poguessin desplaçar ens ha afectat força, tot i oferir el servei a domicili. Ens hem trobat que a vegades quan t’havies de desplaçar gaire lluny a la gent també li sabia greu. Per altra banda, també ens ha afectat molt la pèrdua d’hàbits.

Una de les seves característiques són els productes que elaboren amb el cavall. No és molt comú a la nostra zona.
A diferència d’altres països d’Europa, a l’Estat espanyol no s’hi treballa. És més aviat una qüestió cultural. Nosaltres el que tenim d’elaboració pròpia, llonganissa, xoriço… ho fem de cavall. Tot i que no tot el producte que tenim aquí és de cavall, per descomptat.

Parlava de canvi d’hàbits, d’una qüestió cultural…
Sí. El client que sempre ha menjat aquesta carn porta tota la vida venint a comprar, i ho continua fent. N’hi ha que ara són avis, però des de ben petits ja van adquirir-ne el costum. En canvi, si parlem del client jove… és més complicat.

Per quin motiu?
Penso que amb les feines d’avui en dia el jovent no té temps d’estar a la cuina. Es porta més el menjar fet, el precuinat. Si tens temps d’estar a la cuina, pots elaborar el producte. El dinar et surt molt més econòmic que no pas anar a una cosa ràpida.

Creu que hi ha una falta de coneixement sobre la carn de cavall i les seves propietats?
Potser sí. Abans la carn de cavall era la més barata que hi havia. Més barata que la de porc. Aleshores la gent que no s’ho podia permetre menjava la de cavall. Ara és a l’inrevés. El cavall és la carn més cara que hi ha. I no és pel que es ven. És un animal que es cria a la muntanya. Necessita el seu temps, els exemplars disponibles són molt limitats, no és com la vedella. És una pel·lícula completament diferent. Tal com es cria és evident que és una carn natural, que porta més nutrients. És de les més saludables que hi ha.

Opina que la campanya de l’Empordà als Aparadors pot ajudar a fer que la gent conegui aquest producte que ofereixen?
Sí. Tot és positiu. Donar a conèixer el producte és bo. No només per a la gent nova. També serveix per recordar-ho a la resta de clients, i que pensin: «Ostres, fa temps que no en mengem». Tot el que és publicitat ajuda. Tot suma, no resta res.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li