Rafael Medinilla: ‘Les obres del carrer Major, un cop acabades, incidiran positivament en els comerços’

0
1490

És primer tinent d’alcalde i regidor delegat dels serveis d’Ordenació del Territori, Qualitat Urbana i Seguretat Ciutadana del municipi de la Jonquera. Aquesta última àrea està a les seves dependències des del desembre del 2017, ja que fins llavors havia estat integrada dins la junta de govern local


 

Com avancen les obres del carrer Major? Està previst que a la tardor estiguin acabades. Els terminis són correctes?

Com avancen les obres del carrer Major? Està previst que a la tardor estiguin acabades. Els terminis són correctes?Les obres del carrer Major avancen correctament i estan dins el termini previst. L’inici de les obres ha estat una mica lent, ja que s’ha hagut de localitzar tots els serveis existents i s’han hagut de fer moltes «cates». S’ha començat per la part més estreta i complicada del carrer, i en aquests moments ja estem actuant en una zona més espaiosa i que permet treballar millor. Cal tenir present que es tracta del carrer principal del municipi i hem de trobar un equilibri entre les obres i els vianants.

Què vol ser aquesta reforma del carrer? És a dir, en què s’hauria de convertir el carrer Major? 

Aquesta reforma del carrer Major de la Jonquera és una reforma integral. Per una banda, el mal estat del paviment i dels serveis requerien una reforma immediata, per tal de solucionar tots aquests problemes existents. Per altra banda, cal instal·lar el cablejat per fibra òptica i les càmeres de seguretat. L’enllumenat també és un dels serveis clau, ja que amb una millora d’aquest combatrem també temes d’inseguretat i alhora afavorim un canvi energètic sostenible.

Pensem que aquesta reforma també ha de permetre dinamitzar el comerç del nucli antic. Tenim un gran nombre de visitants a la Jonquera, tant a la part nord com al sud, i cal fer que entrin a la Jonquera, i és per això que els hem d’oferir un carrer i uns comerços atractius.


L’actuació implica millores de paviment, nou mobiliari, nova il·luminació, nova xarxa de clavegueram i l’homogeneïtzació de la normativa d’ocupació de la via pública. Què s’ha fet fins el dia d’avui? I què és el que encara queda per fer?

En aquest moment s’estan executant les obres amb la millora de tots aquests serveis. Hem fet un estudi de totes les façanes i comerços del carrer Major per tal d’aprovar una normativa tant per al tractament de façanes com d’ocupació de via pública i rètols. Tota aquesta normativa anirà acompanyada d’una subvenció per a l’arranjament de les façanes. I en aquests moments estem acabant de redactar tota aquesta normativa per tal que es pugui aplicar una vegada s’acabin les obres.

A la Jonquera i a tot arreu, no sempre plou a gust de tothom. Quins inconvenients dels veïns s’ha trobat el consistori? I per la banda dels comerços?

Es tracta d’una obra molt complexa, tant pel que fa a la situació del carrer com pel termini d’obres. Era una obra necessària a la Jonquera pel que comentàvem anteriorment de les deficiències del servei i el paviment malmès, que en dies de pluja s’agreujava molt més. És evident que unes obres sempre afecten els veïns i encara molt més els comerciants. Però creiem que aquestes obres una vegada acabades incidiran positivament als comerços existents i a possibles de nous.

L’objectiu de la millora del carrer principal del municipi és reactivar i dinamitzar socialment i econòmicament el carrer Major, i potenciar i garantir la mobilitat, l’accessibilitat i la seguretat per aquesta via central de la Jonquera. Per què creu que s’havia arribat a aquest estat de degradació? 

A la Jonquera existeixen atractius comercials amb un nombre important de visitants, però al centre històric no acaben d’arribar. Aquí cal una feina conjunta entre l’Administració i els comerciants, ja que ells hi juguen un paper clau. En aquests moments s’ha tornat a crear l’associació de comerciants, amb qui mantenim reunions periòdiques per treballar conjuntament i en aquest sentit, per traçar un full de ruta a quatre anys de vista. Cal un canvi de la tendència actual.

I quin serà el canvi més important per al municipi fronterer?

Pel que fa a la regidoria d’Urbanisme, el meu àmbit, estem treballant en la reforma de tot el nucli antic i la problemàtica actual de l’aparcament per als veïns en aquesta zona. També el dragatge del riu, que és un projecte transversal, ja que és mediambiental, però cal tractar-lo com un carrer més. D’altra banda, la millora de la zona esportiva, i per acabar, a l’entrada del poble aviat urbanitzarem la zona per ubicar-hi la futura comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Un dels altres temes de la setmana és la voluntat de l’Ajuntament de la Jonquera de millorar la zona del riu i crear-hi una mena d’avinguda, és així?

El tractament d’aquesta avinguda s’ha de fer com la resta de carrers del municipi, amb una bona senyalització que convidi la gent a passejar-hi i alhora sigui un espai on el ciutadà pugui relaxar-se.

I un dels projectes més «ambiciosos» que té entre mans el govern local és el projecte de la ciutat esportiva. Què ens en pot avançar?

El gran potencial d’entitats esportives que tenim a la Jonquera fa que aquest projecte sigui una prioritat. Les entitats esportives fan una gran feina d’integració i cohesió social tenint en compte el nivell d’immigració existent. La zona esportiva esdevé un punt de trobada de tota aquesta mainada i les seves famílies, per tant, hem d’adequar les instal·lacions i tota aquesta zona del municipi. Ja hem fet les primeres millores, per exemple l’any passat el camp de futbol. I ara hem adequat la piscina i també millorat la zona d’esbarjo. D’altra banda, hem prohibit la circulació i l’estacionament de vehicles en una part, millorant d’aquesta manera els aparcaments existents que hi ha al voltant del pavelló municipal.

Parlem de moltes millores i reformes del poble. Creu que és compatible tenir una empresa de construcció i al mateix temps ser regidor d’Urbanisme d’una localitat?

El que seria incompatible és que la meva empresa fos adjudicatària d’una obra promoguda per l’Ajuntament. Però precisament soc regidor de l’Àrea d’Urbanisme per la meva experiència laboral en aquest àmbit.


Canviant una mica d’àrea, el pacte de govern entre CiU i el PSC-CP va fer que hi hagués un canvi de competències, el passat mes de desembre. Vostè va assumir la regidoria de Seguretat Ciutadana, àrea que estava integrada dins la junta de govern local. Una de les primeres tasques va ser la col·locació de les càmeres de seguretat, i encara en falten algunes, oi?

De fet, les càmeres de seguretat ja van començar a instal·lar-se durant la legislatura anterior i jo l’únic que he fet ha estat continuat en aquesta línia de treball. Ara ja en tenim a l’N-II i també al Pertús i molt aviat ja en tindrem a les entrades i sortides de la vila. Amb les obres del carrer Major també aprofitarem per instal·lar el cablejat de les càmeres de seguretat i per poder-ne instal·lar més en els punts més conflictius de la Jonquera.

Els blocs de pisos ocupats, situats al costat de l’institut públic, també és un dels temes que més preocupen als habitants del municipi. Ens podria explicar quina és la situació actual?

La propietat efectiva d’algun d’aquests pisos encara no és del banc. S’ha treballat en coordinació amb Sorea, Endesa i els cossos policials per tractar temes d’ocupacions il·legals, llum i aigua punxades. Seguim en contacte amb el banc i estem treballant per solucionar aquest problema.

I com avança la gestió del servei nocturn de la Policia Local de la Jonquera que reclamaven alguns veïns?

Crec que som el poble amb més policia local de tot el país. Tenim 3.000 habitants i 14 places de policia. Fa anys, es va començar a fer nits, ja que no hi havia el cos de Mossos d’Esquadra (fèiem torns de dotze hores per cobrir aquesta mancança al municipi). I des de fa uns anys tenim l’oficina de denúncies, i amb la nova comissaria que ha de comportar més efectius cobreixen el servei nocturn. Tenim tots els cossos de seguretat i cada un treballa en les seves competències. Els caps de setmana, normalment és quan hi ha més moviment pels carrers i per això hem allargat fa temps el servei de les nits dels divendres i dissabtes fins a les dues de la matinada i també quan hi ha les festes del poble oferim l’horari nocturn.Amb 14 policies es fa molt difícil fer guàrdia vint-i-quatre hores i cal tenir present que tenim molta oferta comercial i cal prioritzar l’horari comercial.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li