Què trepitges, figuerenc?

0
763

Gran sorpresa la que han revelat les prospeccions geofísiques que es van fer al nucli històric de Figueres en el marc del projecte impulsat per la Fundació Albert Tomàs i Bassols per a investigar els perímetres defensius de l’època medieval. Si bé s’han trobat vestigis de les muralles (a una profunditat d’entre 1,10 i 1,52 m), a l’església de Sant Pere no s’hi han complert les hipòtesis. Però les exploracions no han estat en va, ja que sí que s’hi han detectat restes del que podria ser una antiga església romànica.
El projecte -liderat per Anna Maria Puig i Roger Sala, de SOT Propsecció Arqueològica- només tenia previst passar el georadar per la nau central, però el que hi van veure fer ampliar les exploracions a tot el temple. A una profunditat d’entre 30 i 60 cm s’hi han trobat cavitats alineades a tot el perímetre de l’església que podrien correspondre a tombes, així com restes d’un arc (per identificar) a l’absis. El més interessant, però, està més avall: a poc més d’1 m del subsòl ja s’hi confirma l’absis d’una antiga església i estructures que se’n van cap a tots els costats.
A l’espera de la verificació arqueològica, la documentació escrita indica que la primera fase del temple podria datar dels segles X i XI. I malgrat que estigui pràcticament descartat fer visitable l’estructura, els arqueòlegs apunten que alguns països tenen projectes de virtualització per a casos similars.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li