Què és el Covid-19 i com protegir-se’n?

0
1569

El virus té un període d’incubació d’entre 2 i 14 dies, provoca afectacions similars a les de la grip, i el 80% dels casos són lleus


El SARS-CoV-2, Covid-19 o coronavirus és una nova malaltia infecciosa que presenta una simptomatologia clínica similar a la de la grip. Les manifestacions més comunes són el malestar general i la fatiga, la febre, la tos seca i les dificultats per respirar. Té un període d’incubació d’entre 2 i 14 dies, i s’ha comprovat que es contagia per les vies respiratòries o pel contacte directe de les secrecions amb el nas, els ulls i la boca.

El primer brot es va detectar el desembre del 2019 a la ciutat xinesa de Wuhan, i malgrat saber-se que és d’origen animal, encara no s’ha descobert com s’ha transmès a les persones.

El 80% dels casos són lleus, i els casos més greus –que poden provocar pneumònia als dos pulmons o altres complicacions severes– solen afectar les persones grans o que ja tenien alguna patologia prèvia (com malalties cardiovasculars, cardíaques, pulmonars, diabetis o problemes d’immunitat). Tot i això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’ha qualificat com a pandèmia perquè ja afecta unes 160.000 persones de més de 150 països. Segons l’últim recompte que va fer ahir al matí el Ministeri de Sanitat (només es donen dades oficials un cop al dia), fins ara a Catalunya s’hi han detectat 903 afectats i hi han mort 12 persones.

LA PREVENCIÓ, CLAU. Pel que se sap fins ara de la malaltia, la població en general la pot passar a casa sense necessitat d’ingrés hospitalari. I no representa un risc especial ni per als nens ni per a les dones embarassades. Això no obstant, cal prendre una sèrie de mesures per minimitzar els contagis.

Una de les més popularitzades, per ser de les més importants, és rentar-se les mans amb molta freqüència. Cal fer-ho especialment després de tossir o esternudar (encara que haguem fet servir un mocador o la part interna del colze per tapar-nos la boca i el nas), però també després d’haver manipulat objectes, sobretot als llocs públics. En aquests casos és molt important no tocar-se ni la boca, ni el nas, ni els ulls, abans d’haver-se higienitzat bé les mans.

La transmissió del virus per l’aire a distàncies més grans de dos metres sembla poc probable, però sí que cal mantenir una distància prudencial, d’entre un i dos metres, entre les persones. A més, cal evitar aglomeracions o entrar en espais tancats amb un gran nombre de persones (motiu pel qual en establiments com els supermercats, les farmàcies o els estancs es formen les cues a fora), i també evitar contactes propers amb persones que tinguin símptomes d’infeccions respiratòries.

L’ús de les mascaretes, però, no és obligat.

També és molt important que qui tingui símptomes respiratoris o febre no vagi a treballar ni quedi amb ningú.

Cal fer un ús responsable del sistema de salut, i només anar al metge si és imprescindible.

I amb les mascotes no cal prendre precaucions especials.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li