
El Dow Jones ha superat de nou mà xims i per primer cop supera el nivell dels 20.000 punts. Teòricament això crea l’efecte riquesa i una sensació positiva entre els ciutadans sobre l’economia i, com a conseqüència, les empreses creixen, s’estabilitzen i necessiten augmentar la contractació reduint l’atur de forma sostenible. Però els mercats d’accions i bons són reactius i en general no un molt bon indicador de la salut econòmica.
Quan els Bancs Centrals estan injectant diners a l’economia, les empreses tenen accés al crèdit barat i només pels ajustos estructurals generen ingressos i creixements en el pitjors moments de la crisi, però això no ha de ser una solució a llarg termini. Mantenir els ajuts gaire temps sobreescalfa l’economia, i crea una bombolla d’actius, i aquests ajuts s’han de tallar de manera progressiva per no crear pà nic i tornar a recaure en crisi.
Als EUA el perÃode de retirada d’ajuts ha arribat i els tipus d’interès han començat a pujar. Els mercats, en una situació aixÃ, estan obligats a reaccionar, però el que no sabem és quan. Els diners fluiran fora del mercat de bons augmentant el seus rendiments i els inversors es preguntaran si estem posats en una altra recessió. El pà nic dels inversors és el que genera el Taper Tantrum o inestabilitat als mercats mundials.
Ara, amb les promeses de Trump, sembla reactivar-se la confiança dels inversors, però el seu error més gran és creure que aquest perÃode de calma artificial de mercat està destinat a elevar les valoracions dels actius. Als EUA, si les borses continuen l’escalada, generarà segurament un perÃode d’inestabilitat passatgera però les caigudes, sobretot si són profundes, seran aprofitades pels inversors més experimentats per comprar més accions a preus més barats.
Leave a Reply