Punt mort

0
1765

El problema de mantenir totes les expectatives obertes i anar afegint de noves comporta el perill d’acostar-se al col·lapse. Això que és tan senzill d’entendre, des del govern de Figueres i còmplices necessaris, semblen no adonar-se’n tot i que la política de realitat que se’ls tira al damunt els avoca a la paràlisi mentre el castell de cartes es desfà amb monòtona lentitud.

Fa pocs dies un informe municipal remès a tots els regidors des de l’Àrea de Serveis Urbans ens feia saber que ens calen 1.600.000 € per tenir dins de normativa el Teatre Municipal El Jardí. Pocs dies abans d’aprovar la creació d’una partida de 300.000 per a El Jardí (poc menys del 20% necessari) i 200.000 per rehabilitar el vell cinema Las Vegas, un projecte privat engrescador però que desperta dubtes davant dels problemes que tenen els equipaments públics a Figueres.

El Jardí té molts problemes. No només cau el sostre, que és molt greu, sinó que només en actuacions de prevenció d’incendis i accessibilitat a tot l’equipament caldria invertir-hi 900.000 €, i això no només per estar dins de normativa, sinó per la seguretat dels usuaris. Gairebé un milió d’euros que el govern de la ciutat no pensa, per ara, invertir en el seu propi equipament, o ho deixa per a exercicis posteriors. Passa el mateix amb la modernització de l’equipament, com són sistemes d’ignifugat antics o inexistents, o la reposició del pati de butaques, que en té un percentatge significatiu de trencades, i que ascendeix tot plegat a una estimació de 700.000 €.

Els problemes de manteniment no només afecten El Jardí sinó que, en menor mesura, també a La Cate i als Caputxins. Problemes relacionats, també, amb la seguretat i amb el manteniment general; parlem d’equipaments relativament renovats on la calefacció no funciona correctament o els sistemes d’evacuació tampoc no estan en les condicions òptimes. I tot això sense entrar en el fet que els tres equipaments, Jardí, Cate i Caputxins, són elements del patrimoni arquitectònic de la ciutat i de l’especial cura que caldria tenir-ne.

Tots tenim clar que no és el mateix inaugurar un nou espai que inaugurar un conjunt de portes d’emergència o una caldera de calefacció, tot i que estalviar-se una foto al diari a favor de garantir la seguretat dels usuaris de la cultura a Figueres sembla, a priori, una bona idea.

Una bona idea que no es té previst posar en pràctica i que ens deixa, com ve essent habitual a Figueres, en una mena de punt mort permanent; en allò que podria ser i no és, o en allò que caldria que fos i no serà. Molta xerrameca variada de responsabilitat, futur, projectes i horitzons però el més calent és a l’aigüera, i d’allà no pensen sortir, per ara.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li