Protesta històrica de l’hostaleria de les comarques gironines

0
576

El sector de la restauració i el turisme demana poder treballar i sosté que se l’ha tancat de manera arbitrària


 

Clam unànime de l’hostaleria contra les noves restriccions per la Covid-19, que han obligat el sector a tancar. «Volem treballar!», van cridar a l’uníson centenars de treballadors i empresaris del sector davant la Delegació del Govern, aquest divendres. A la protesta també hi eren els representants d’un altre sector afectat, el de l’estètica.

Va ser el primer cop que l’hostaleria gironina en bloc va sortir al carrer per protestar. Hi eren representades totes les associacions que s’agrupen sota el paraigua de la federació. Bars, restaurants i també estètiques sostenen que se’ls ha tancat de manera «arbitrària», que són segurs i que se’ls aboca «a la ruïna». El president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, va assegurar que si no poden reobrir –apostant pel toc de queda– hi haurà un 20% d’empreses que «cauran».

Vestits amb uniformes o de carrer, fent sonar cassoles i amb cartells de protesta, centenars de treballadors i empresaris del sector es van concentrar davant la Delegació del Govern de Girona. A primera línia de la protesta hi eren també els presidents de les dues patronals (Pimec i Foeg) i de la Cambra de Comerç, que donen suport als afectats.

«La situació és tràgica, d’alarma extrema; i ara, amb aquest nou tancament, això ja no es pot aguantar», va subratllar el president de la Federació d’Hostaleria. «Amb tan sols un 3,5% dels contagis, no té sentit que restaurants i bars estiguin tancats: som segurs», va afegir Antoni Escudero.

ASSENYALATS I DAMNIFICATS. Durant la concentració, es va llegir un manifest on es va posar en relleu que els negocis d’hostaleria apliquen «totes les mesures de seguretat». I que malgrat tots «aquests esforços», el sector «ha estat i és un dels més assenyalats a l’hora de cercar culpables, així com un dels més damnificats».

Escudero va treure xifres per recordar que l’hostaleria gironina agrupa fins a 7.500 establiments. I que d’ençà del març, ja amb el primer confinament, l’única cosa que s’està fent és portar-los a la «ruïna». «Estem parlant de 80.000 treballadors amb ERTOs, que molts encara no han cobrat; d’una davallada del 70% en el PIB turístic i d’un 15% d’atur», va dir el president. Escudero va subratllar que, si les restriccions no es reverteixen, hi haurà fins a un 20% de les empreses del sector que no aguantaran, i que hauran d’abaixar la persiana per sempre. «Els empresaris turístics hem fet correctament la nostra feina; el nostre sector no és la causa dels contagis», diu el manifest. I acabava reclamant a la Generalitat que s’assegui amb el sector per revertir el tancament, emmirallant-se en les mesures que prenen diferents països europeus, «que limiten l’activitat però no l’aturen».

La protesta de l’hostaleria gironina va coincidir també amb una altra: la del sector de l’estètica. També davant la Delegació del Govern les esteticistes van desplegar cartells individuals amb lemes com «Som espais segurs», «Volem treballar» o «RIP sector». Després del de l’hostaleria, una portaveu de les estètiques també va pujar a l’escenari per llegir el seu manifest. Per fer sentir la seva veu, el sector –aquí també s’inclouen botigues de tatuatges i teràpies naturals –s’ha agrupat sota una nova plataforma, la d’Estètica Integral. «Se’ns ha imposat un tancament forçós de manera arbitrària, sense dades que avalin aquesta decisió». El manifest també critica que des de Salut se’ls hagi descrit com un «col·lectiu precari», cosa que consideren «un menyspreu», perquè se’ls «estigmatitza» i això afecta «la confiança» dels clients. «Volem tornar a treballar ja! Aquestes mesures afecten més de 8.000 locals comercials, 20.000 llocs de treball directes i milers d’indirectes», va subratllar la portaveu, referint-se al sector a Catalunya.


El manifest

La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona i els onze gremis que la formen (Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar; Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà; Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre; Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona; Associació d’Hostaleria de Blanes; Associació d’Hostaleria de la Selva; Associació d’Hostalatge de la Garrotxa; Associació d’Hostaleria del Ripollès; Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya; Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya, i Associació de Turisme Rural Girona) volem deixar clar que el nostre sector entén la greu crisi sanitària que estem patint i es vol solidaritzar amb tot el personal sanitari i de serveis que des de fa tants mesos treballa de manera incansable per al conjunt de la població i contra aquesta pandèmia.

Ara bé, comuniquem que estem en total desacord amb les mesures i noves restriccions imposades pel Govern de la Generalitat de Catalunya, que suposen el tancament del sector de la restauració i la limitació d’activitat per a la resta del sector turístic.

També li exigim que negociï amb el Govern de l’Estat espanyol perquè es garanteixi l’accés als 140.000 milions d’euros dels fons europeus per a la recuperació del teixit turístic malmès per la Covid-19. Aquesta quantia s’ha de destinar als empresaris i els treballadors en forma d’ajudes directes. No volem més línies de finançament, perquè l’endeutament no és la solució per a les empreses, sinó tot el contrari.

Els danys causats per la pandèmia al teixit turístic representen un risc significatiu d’afectació a tota l’economia, atès la dependència d’altres sectors sobre aquesta indústria. La transversalitat del turisme genera una dependència de l’economia de totes aquelles activitats vinculades al sector, com són els botiguers, els carnissers, els peixaters, els pescadors, els flequers, els transportistes, els taxistes, els petits productors, els agricultors, els ramaders, els centres d’estètica, els viticultors i els agents immobiliaris, entre moltes altres. Per tant, una baixada d’ingressos del sector turístic, de retruc, afecta els comptes de resultats de molts altres sectors.

Per aquest motiu, considerem que aquest segon tancament del sector de la restauració és un despropòsit, atès a les conseqüències que generen a l’economia catalana. És una altra mesura no consensuada amb un sector, que des de l’inici de la pandèmia ha actuat de forma responsable i solidària amb la societat i amb l’Administració, acatant les normatives imposades per aquesta, entenent la gravetat de la situació.

Des del mes març i durant tres mesos, els establiments del sector turístic van romandre tancats a causa del decret d’estat alarma, la qual cosa va significar un greuge econòmic i humà molt important. El mes de juny la majoria dels establiments gironins vam poder obrir les nostres portes, però d’altres no ho van fer, donant per perdut l’any 2020. Els negocis que vam obrir es vam adaptar a les mesures i vam aprendre a conviure amb la pandèmia. Per al sector turístic, la salut de les persones és essencial, i per això els establiments vam aplicar i apliquem totes les mesures de seguretat, higiene i prevenció que han anat marcant l’ICTE i el Procicat. Ho fem amb la finalitat de donar seguretat als nostres clients (que és el primordial per nosaltres), per ajudar en el control de contagis, per mantenir oberts els nostres negocis i per responsabilitat amb els nostres treballadors que, com nosaltres, pateixen la crisi de la Covid-19.

Malgrat tots aquests esforços, el nostre sector ha estat i és un dels més assenyalats a l’hora de cercar culpables, així com un dels més damnificats, vivint en una incertesa constant de canvis, setmana a setmana, i la por d’un possible tancament com el que ja ens ha aplicat. Tots aquests fets provoquen confusió i pèrdua de confiança dels clients i de la societat en general cap als nostres negocis, però també envers l’Administració, ja que sovint són restriccions que afecten el dia a dia de la societat.

Des del sector entenem que la pandèmia ha desbordat la gestió política i sanitària catalana, però el Govern ha de ser conscient que l’hostaleria no és el focus d’infecció. La prova la tenim si recuperem les imatges en mitjans de comunicació i xarxes socials del proppassat cap de setmana, en què molts ciutadans s’han reunit en boscos, platges o cases, sense respectar les mesures de seguretat i de prevenció que sí que es respecten als nostres establiments.

Hem de tenir clar que la responsabilitat és individual de cada persona. Els empresaris turístics hem fet correctament la nostra feina i hem seguit les pautes que ens han marcat. Cada client és responsable dels seus actes i dels seus acompanyants. Tothom coneix perfectament les mesures que s’han de respectar per evitar contagis. El nostre sector no n’és la causa.

Per acabar, demanem i ens oferim al Govern de la Generalitat que s’assegui amb nosaltres les vegades que calgui, amb l’objectiu de buscar la millor fórmula per ajudar en el control dels contagis. El tancament no és la solució. Tots som coneixedors de les mesures que es prenen en altres països veïns que limiten l’activitat però no l’aturen.

Preneu-ne nota i sigueu conscients que l’economia de tot un país està en joc. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li