Prohibida l’obertura de granges a Lladó i Santa Llogaia d’Àlguema durant 2 anys

0
1323

El nou Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes afecta les granges de bestiar


 

El Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes deixarà a Lladó i Santa Llogaia d’Àlguema sense la possibilitat de construir, ni ampliar, les granges destinades a l’explotació del bestiar. Són els dos únics municipis de l’Alt Empordà on s’ha detectat un índex de càrrega ramadera (ICR) per sobre d’1,2. Aquest indicador s’utilitza per mesurar la quantitat de nitrats existents al sòl, i s’ha marcat com a màxim aquest nivell. La nova normativa vol garantir una gestió dels fertilitzants orgànics i minerals més eficient, no només per millorar la qualitat de la terra i les aigües subterrànies, sinó que es vol solucionar a la vegada la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions agrícoles.

El Govern ha previst tres grans línies d’actuació: millorar la gestió de les dejeccions en origen, innovar en les aplicacions als sòls, i implantar un sistema de control i traçabilitat dels fems i purins utilitzats per nodrir la terra.

Una bioeconomia circular, en què es millori l’alimentació del bestiar, s’utilitzin els fertilitzants de manera ajustada a les necessitats dels cultius i s’efectuïn comprovacions per assegurar que no se superen les concentracions al sòl. Per poder implantar el decret, s’ha establert un període transitori per tal que tots els elements del sector s’hi puguin adaptar. Les granges, per exemple, hauran de reduir el volum de nitrats i millorar-ne la qualitat; és a dir, generar menys fems i purins, però de millor qualitat. També hauran de tenir una zona d’emmagatzematge especialment habilitada, per poder-los exportar de manera adequada cap a les zones del territori amb una densitat ramadera més baixa. A més a més, tindran un assessorament tècnic d’obligat compliment per millorar el sistema i el resultat final de les fertilitzacions.

Actualment ja estan prohibits els mètodes de vano o ventall per distribuir els purins, fet que evita la dispersió de nitrogen per l’aire. Amb la nova normativa s’estableix un mètode d’aplicació de les dejeccions més precís, amb una distribució uniforme i precisa de la dosi de nutrient. Els titulars de les explotacions ramaderes i agrícoles seran els encarregats d’efectuar una declaració anual, on indiquin la informació sobre l’origen i l’ús dels fertilitzants per poder-ne garantir una traçabilitat. L’Administració prendrà 500 mostres aleatòries per poder analitzar que no se superen les concentracions màximes de nutrients.

El decret també recull la prohibició de l’ús dels purins en totes les dates festives i durant els caps de setmana, en aquelles zones situades a menys de 500 metres dels nuclis urbans. Per desplegar tot el decret, l’Administració haurà d’invertir 800.000 euros. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li