Preveuen collir 87.180 tones de Poma de Girona

0
1456

Els productors gironins han vaticinat que, amb l’absència de grans pedregades, glaçades i episodis de vent, la collita d’enguany augmentarà un 12%


 

Si es compleixen les previsions, els productors de poma de les comarques gironines colliran aquesta temporada 87.180 tones de fruita, un 12% més que la campanya de l’any passat i la millor dels últims tres anys. L’absència de grans pedregades, glaçades i episodis de vent que en els darrers anys havien afectat negativament les collites expliquen les bones perspectives que s’esperen per a aquesta temporada. La collita de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona –que agrupa 80 socis productors de Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Girona Fruits (Bordils)– va arrencar dimecres passat amb les varietats més primerenques, i s’allargarà fins a finals d’octubre. Precisament arran del bon temps, s’ha avançat entre tres i set dies respecte del 2018.

Els productors preveuen que totes les varietats conreades incrementin la producció, però destaquen especialment la poma Golden, amb una previsió de 26.250 tones; seguida de la Gala, amb 22.314, la Granny Smith (11.270) i les varietats vermelles (10.780). La Fuji, per la seva banda, incrementarà la producció en un 39%: està previst que passi de les 6.699 tones produïdes l’any passat a més de 9.300 tones.

El president de Poma de Girona, Llorenç Frigola, explica que una part de l’augment de la producció prové també de les adaptacions que estan fent els productors a les noves condicions climàtiques. Frigola destaca que des de fa sis anys estan renovant «un 10% anual» les plantacions de pomes de la varietat Gala. Els nous arbres es planten pensats perquè creixin «com una paret». I això fa que «la poma absorbeixi el sol durant tot l’any». En conseqüència, els compradors veuran que cada vegada la poma de Girona compta amb més color i també és més dolça. Dins de l’adaptació per combatre el canvi climàtic, els productors també estan instal·lant xarxes per prevenir les pedregades i evitar danys pel vent. A més, han instal·lat un nou sistema de rec intel·ligent que permet estalviar un 25% del consum d’aigua. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li