Presos i personal del Puig de les Basses aborden la conducta suïcida amb activitats

0
851

Salut engega un pla preventiu contra el suïcidi amb nou canals per oferir resposta més ràpida i personalitzada


El suïcidi és la principal causa de mort no natural a Catalunya i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys. Les xifres són preocupants tot i que el problema no és nou, ni molt menys. Ara però, administracions i sectors socials han decidit posar fil a l’agulla perquè aquestes morts evitables i les seves temptatives deixin de ser un tabú. Coincidint el 10 de setembre amb el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi, la Generalitat va fer públiques algunes accions.

Una ha estat el programa d’una setmana, organitzat pels professionals de la salut del Centre Penitenciari Puig de les Basses a l’entorn de les conductes suïcides. Va anar dirigit a interns, i també al personal del centre, i va consistir en activitats esportives, sanitàries i informatives. Els equips de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona) del Puig de les Basses, juntament amb el Departament de Justícia, es van encarregar de desplegar el programa.

EINES. Els professionals van buscar parlar del suïcidi i de les circumstàncies que l’envolten obertament per tractar temes com ara l’estigma, els mites o les persones supervivents, a tall d’exemple. L’objectiu era oferir als participants eines per prevenir-lo i actuar així des de la intervenció precoç. Fer que les persones parlin sobre un tema que tendeix a ser tabú i sobre el qual moltes persones tenen idees errònies i prejudicis ajudarà a conèixer els factors de risc perquè puguin ser identificats i aprendre a abordar-los.

Durant una setmana es va organitzar cada dia una triatló i abans de començar els professionals de salut van fer a cada participant una monitorització de les seves constants vitals i una valoració del seu estat emocional i del grau de coneixement sobre les falses creences entorn al suïcidi. En acabar la prova se’ls va tornar a monitoritzar i avaluar per indicar o no si era necessari cap tractament mèdic. L’objectiu era comprovar si hi havia canvis significatius de tipus físic després de l’activitat en base a la prevenció de malalties físiques i si la pràctica de l’exercici afectava directament a les seves emocions. L’activitat esportiva es va complementar amb unes dinàmiques de grup en què els participants havien de completar frases sobre els mites del suïcidi per treballar així els conceptes sobre la matèria. A més també es van donar espais perquè els reclusos expressessin els seus pensaments en relació amb el suïcidi, es va crear un programa radiofònic i va tenir lloc una xerrada informativa a càrrec de la psiquiatra de l’IAS, Carme Mariscot, dirigida a totes les persones treballadores del centre.

PLA. En la línia de promoure més accions, també la setmana passada el Departament de Salut va anunciar que inclourà el 061 al Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025, integrant-lo a la xarxa de salut mental. Es tracta d’oferir una resposta «més ràpida» i «personalitzada» a les persones en risc. El conseller de Salut, Josep M. Argimon, va explicar que aquesta integració es farà a partir del 2022 i que suposarà «un pas més» en l’atenció que ofereix aquest telèfon. De fet, durant l’any 2020, el 061 va atendre 5.900 trucades relacionades amb el suïcidi. Actualment, aquestes trucades s’articulen a través d’equips de consulta del SEM, que tenen una casuística molt variada, i ara es vol reforçar el servei. El pla, que compta amb un pressupost de 15 MEUR, també preveu formació, promoure l’atenció i la prevenció, i accions per reduir «l’estigma». L’objectiu: reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris l’any 2030.

A Catalunya, l’any 2019 van morir 441 persones per suïcidi: una dada que dobla el nombre de morts per accidents de trànsit. D’aquestes, el 73% van ser homes i més de 2.600 persones van patir les seves conseqüències. El suïcidi presenta també un grau social clar: la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones. A més, es calcula que per cada persona que se suïcida, 20 més ho intenten.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li