Presenten al·legacions contra la normativa de purins i reclamen la millora dels controls

0
1199

Dijous passat membres de Salvem l’Empordà de Purins van entrar a registre 34 pàgines d’al·legacions proposant mesures més restrictives


 

La Generalitat ja ha tret a informació pública el nou decret de dejeccions ramaderes i la plataforma Salvem l’Empordà de Purins ha presentat les seves al·legacions. També ho han fet el Grup de Defensa del Ter a Vic i els Naturalistes de Girona. Consideren que la futura normativa no és prou contundent per combatre la “preocupant i greu” situació de contaminació d’aigües subterrànies a tot el territori.En el cas de l’Alt Empordà, la meitat dels municipis de la comarca tenen els aqüífers contaminats i hi ha una cinquantena d’expedients de noves granges o ampliacions en tramitació que podrien sumar 100.000 nous caps de bestiar en els pròxims anys.

Dijous passat membres de Salvem l’Empordà de Purins van entrar a registre 34 pàgines d’al·legacions proposant mesures més restrictives. La principal demanda, com han fet altres entitats del territori, és que Catalunya sigui declarada zona vulnerable i que les actuals zones vulnerables passin a considerar-se “vulnerades”, una mesura que ja han pres altres països. Al marge de les al·legacions, també reclamen al Departament d’Agricultura que els controls previstos a la nova normativa siguin “reals i efectius”. Només així, diuen, es podrà “reduir i prevenir la contaminació pels nitrats d’origen agrari”. Membres de la plataforma, amb màscares de porc, van presentar les al·legacions a la seu d’Agricultura a Figueres.

L’entitat lamenta que el nou decret digui que “en els darrers anys no hi ha hagut canvis significatius de les aigües subterrànies respecte el nivell de nitrats”. Per això,destaquen una avaluació de l’Agència Catalana de l’Aigua del 2016 on es diu que “els municipis en zones vulnerables s’han anat ampliant progressivament” i s’afegeix que “el 45% dels municipis han estat declarats vulnerables per excés de nitrats d’origen agrari en les seves aigües”. També s’afirma que l’excés de nitrat provoca el mal estat en un 41% de les masses d’aigua subterrànies a Catalunya”. Això implica més despeses per a l’aigua potable.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li