Preocupació a Maçanet per l’augment del trànsit rodat pels camins de terra

0
2316

Alerten que els cotxes, majoritàriament francesos, circulen a gran velocitat per vies fins ara desertes i on hi ha bestiar


Intranquil·litat i preocupació. Això és el que senten els veïns de Maçanet de Cabrenys després d’haver detectat un augment del trànsit de vehicles pels camins rurals que envolten el municipi. El problema deriva del tancament de les fronteres amb França arran de la crisi sanitària de la Covid-19. Mentre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional controlen bàsicament els passos de la Jonquera i Portbou, que són els principals, la Guàrdia Civil i l’exèrcit s’han desplegat per les carreteres secundàries de la comarca. A Costoja, per exemple, hi ha un control militar constant. Per la seva banda, les autoritats franceses només han posat blocs de formigó en alguns passos. Els camins rurals que connecten l’Alt Empordà amb el Vallespir, però, són infinits, i tal com explica l’alcaldessa de Maçanet, Mercè Bosch, «la gent que vol entrar busca passos alternatius». Uns passos alternatius molt abundants al seu municipi, que en els darrers dies estan sent molt més freqüentats de l’habitual.

La majoria dels vehicles que hi passen són francesos, i l’Ajuntament tem que hi pugui haver tràfic de drogues. «Jo ja ho penso, que moltes vegades ja feien servir aquestes carreteres, però ara els veiem més perquè passen per llocs que no passaven», diu Bosch, que afegeix: «I clar, hi ha una mica de preocupació perquè passen per carreteres de terra, que estan en mal estat, zones on no hi sol haver trànsit de vehicles i hi ha bestiar…».

Les zones més transitades són la carretera de les Salines i el pas de la collada de Pous. L’alcaldessa admet que a dins del poble gairebé no els veuen, però lamenta que la situació sí que està afectant la gent que viu a la urbanització (de pas obligat) i als pagesos i ramaders, que estan acostumats a estar sols a la muntanya. «Veus que són gent que no fan gaire bona pinta, i quan te’ls trobes crea incomoditat», relata Bosch, tot afegint que «a vegades baixen a unes velocitats que no són les correctes, i poden aixafar algun animal». A més, en algun cas fins i tot han demanat ajuda a algun veí perquè se’ls ha espatllat el vehicle.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li