PreocupaciĂł a la Jonquera pels nous controls que exigeixen PCR als francesos

0
772

Aquesta setmana ha entrat en vigor l’obligatorietat d’un resultat negatiu per poder entrar a Catalunya


La Policia Nacional espanyola ha començat a fer aquesta setmana diversos controls aleatoris a la Jonquera per verificar que els ciutadans que volen entrar a Catalunya creuant la frontera acrediten una PCR negativa, imprescindible des de dimarts. Les inspeccions són esporàdiques, i s’instal·len a punts com la sortida 1 de l’AP-7 o les antigues cabines de l’N-II, a l’entrada del Pertús. Una situació que contrasta amb la banda francesa, on la policia i la gendarmeria hi fan controls permanents.

La nova mesura preocupa especialment els comerciants de la zona, que viu eminentment del client francès. L’alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, lamenta: «Evidentment, serà un cop per al comerç tant de la Jonquera com de la resta de la comarca, perquè el nostre client potencial és el francès. I la nova restricció dificulta encara més la reactivació econòmica». A més, Martínez creu que els controls tindran un efecte «dissuasiu» entre els francesos, i remarca que hi ha molts establiments ja estan tancats perquè «no els surt a compte obrir». En aquest sentit, critica que sempre s’hagin d’assabentar de les decisions «per la premsa» i que «mai es consulti el món local».

Per la seva banda, la vocal de l’Associació de Comerciants del centre de la Jonquera, Isabel Vera, afirma que ja s’han vist molt perjudicats per les mesures que ha estat aplicant l’Estat francès, i que això suposa un nou «cop per al comerç local i comarcal». «Ens afectarà negativament perquè la gent tindrà por de creuar la frontera», afirma, tot afegint que «veurem tancar negocis, acomiadaments i falta de comerç i liquiditat a la zona». Vera recorda que hi ha l’excepció per a aquells que provinguin de poblacions d’un radi de 30 quilòmetres, però lamenta que la majoria ho desconeix.

El president de l’Associació de Comerciants del Pertús, Bruno Comas, també creu que la mesura tindrà un efecte dissuasiu. «Fa mesos que no hi ha alegria i déu-n’hi-do les pèrdues que estem tenint», insisteix. Tot i així, ell admet que en certa manera la mesura els podria beneficiar, perquè enlloc d’anar a la Jonquera o a la resta de la comarca, ara els francesos es quedaran més a la zona del Pertús. Malgrat tot, Comas assegura que «hi ha gent que té por de moure’s», i que només hi van a «buscar quatre coses imprescindibles». Entre elles, menjar, alcohol i tabac.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li