Portbou 1940: salvar a Walter Benjamin

1
2005

L’Hostal Portbou ofereix una experiència en què els participants són els autèntics protagonistes


 

«Hitler ha envaït França. Tot Europa és un campi qui pugui, especialment la gent significada per la seva ideologia contrària al III Reich». Aquestes són les frases inicials del vídeo introductori que dona una primera idea sobre el que ofereix l’escape town de Portbou. L’experiència ha estat ideada per Francesc Ribera, propietari de l’Hostal Portbou.

La idea. «Jo vaig agafar l’Hostal per Setmana Santa amb la idea de tenir-lo obert tot l’any. Per això ens hem hagut de moure per fer pujar la gent», declara Ribera. De fet, considera aquesta falta de gent com un avantatge, ja que «no disposa d’una infraestructura per acollir turisme tot l’any, però per altra banda és un lloc ideal per una activitat com la que oferim nosaltres». I s’explica: «Portbou té un aspecte molt significatiu, una mica com de deixadesa. Nosaltres ho hem vist com una oportunitat per fer alguna cosa relacionada amb la història. Ho hem emmarcat en els anys quaranta, perquè ens sembla un moment apassionant que crida molt l’atenció i que val la pena».

El funcionament. Tal com indica la pàgina web, és indispensable arribar amb tren. A partir de l’arribada a l’estació de Portbou comença el joc. Ribera ens en dona més detalls: «Quan arribes, venen personatges que interactuen a rebre’t, i des de llavors ja comença l’activitat. No es tracta d’arribar i escapar, el que intentem és que la gent sigui protagonista d’una pel·lícula de la Segona Guerra Mundial, que es fiqui dins d’aquesta pel·lícula i que interactuï amb els actors que condueixen la història».

No són 24 hores seguides de pura adrenalina, al contrari. Hi ha espai suficient per fer els àpats, dormir i conèixer una mica més el municipi fronterer. Segons Ribera, l’experiència que ofereixen és «una aventura, una recreació històrica. Vint-i-quatre hores d’immersió. L’activitat succeeix en diferents espais del poble adaptats expressament a l’època».

LA SEVA CREACIÓ. Aquest cap de setmana ja hi han passat els primers participants. Només fa 4 mesos des que van començar a preparar aquesta experiència. «A principi de desembre hi teníem més de 30 persones treballant. Ara ja hi ha menys gent, estem retocant detalls, i al final quedaran mitja dotzena de treballadors de manera estable», apunta Ribera.
Per fer la recreació s’han assessorat conscients del pas de Walter Benjamin pel municipi, i des del primer moment han informat l’Ajuntament per poder tramitar tots els permisos necessaris.

DESCENTRALITZACIÓ TURÍSTICA. «Això no és el Saloufest, l’única cosa que pretén és desestacionalitzar el turisme amb les infraestructures que hi ha. Ens sembla més raonable aprofitar el que tenim en comptes d’explotar-ho més en època d’estiu». Així de clara és l’opinió de Ribera, que ho veu com una oportunitat perquè a l’hivern hi hagi «algú pel carrer» en comptes de «ningú».

LES RESERVES. Les reserves més immediates són de parelles: «És difícil que un grup de cinc amics trobi un cap de setmana en què coincideixin», tot i que a finals de febrer o principis de març comencen a entrar reserves més grans. Es poden acollir quatre grups al dia, que poden ser de dues a sis persones. 

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Marta
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Marta
Convidat
Marta

Uaaauuuuuu!!! Trobo que Ă©s una molt bona idea i una gran iniciativa per donar mĂ©s vida al poble!!! Nosaltres ja ho hem probat!!! Ha sigut una experiència fantĂ stica! Hi hem anat un grup de 6 persones, i hem rigut, hem après, hem desconnectat de la rutina, hem disfrutat molt!! És del tot recomenable, la història, els personatges (gran equip), els “scapes”,… llĂ stima que no el podrĂ© tornar a fer,….
Que tingueu molta sort en aquest nou projecte!